Amnesty International je v letu 2017 zabeležila najmanj 993 usmrtitev v 23 državah, kar je za štiri odstotke manj kot leto prej (1032 usmrtitev) in 39 odstotkov manj kot leta 2015 (takrat je Amnesty poročala o 1634 usmrtitvah, najvišji številki po letu 1989).

V 2017 je Amnesty zabeležila najmanj 2591 izrekov smrtnih obsodb v 53 državah, kar je pomembno zmanjšanje od rekordno visokega števila 3117 v letu 2016. A te številke ne vključujejo tisoče smrtnih obsodb in usmrtitev, za katere Amnesty International verjame, da se izrekajo in izvršujejo na Kitajskem, kjer ti podatki o smrtni kazni še naprej ostajajo državna skrivnost.

Smrtno kazen je povsem odpravilo 106 držav, lani še Gvineja in Mongolija. Nekatere države pa sicer smrtno kazen imajo v svojih zakonih, a je ne izvajajo. Držav, ki so to okrutno obliko kaznovanja odpravile z zakonom ali pa v praksi, je trenutno 142. Usmrtitve so v letu 2017 izvajali v 23 državah. Po znanih podatkih je v svetu trenutno na smrt obsojenih skupno 21.919 ljudi. Kliknite za celotno sporočilo za javnost ob objavi letnih statistik (v angleščini). Na dnu te strani pa najdete zemljevid sveta z usmrtitvami v 2017.

Tudi v državah, ki močno zagovarjajo uporabo smrtne kazni, so bili narejeni ukrepi za njeno zmanjševanje. V Iranu, na primer, so se zabeležene usmrtitve zmanjšale za 11 odstotkov, usmrtitve zaradi z drogo povezanih obsodb pa za 40 odstotkov. V Maleziji so spremenili zakone za boj proti drogam, in sicer so uvedli diskrecijo pri izrekanju obsodb v primerih trgovanja z drogo.

Po drugi strani je v nasprotju z mednarodnim pravom 15 držav bodisi izreklo bodisi izvršilo smrtno kazen za kazniva dejanja, povezana z drogo. Največ usmrtitev je bilo na območju Bližnjega vzhoda in severne Afrike, medtem ko je bilo v azijsko-pacifiškem območju največ držav, ki za to vrsto kaznivih dejanj predvidevajo smrtno kazen (10 od 16).

Amnesty je zabeležila usmrtitve po obsodbi zaradi drog v štirih državah: na Kitajskem, v Iranu, Savdski Arabiji in Singapurju. V Savdski Arabiji se je izjemno povečalo število obglavljanj za kazniva dejanja, povezana z drogo; leta 2016 so te usmrtitve predstavljale 16 odstotkov, lani pa 40 odstotkov vseh usmrtitev.

Vlade so kršile tudi vrsto drugih prepovedi po mednarodnem pravu. Najmanj pet ljudi so v Iranu usmrtili zaradi kaznivih dejanj, storjenih, ko so bili mlajši od 18 let, vsaj 80 jih ostaja obsojenih na smrt. Ljudi z duševnimi ali intelektualnimi ovirami so usmrtili ali so ostajali obsojeni na smrt na Japonskem, Maldivih, v Pakistanu, Singapurju in ZDA. Amnesty je v Bahrajnu, na Kitajskem, v Iranu, Iraku in Savdski Arabiji zabeležila tudi vrsto primerov, ko ljudem grozi smrtna kazen, potem ko so “priznali” zločine po mučenju ali drugemu slabemu ravnanju.

Več informacij ter dostop do poročila na spletni strani Amnesty International Slovenije.

Translate »