V luči srečanja v Davosu je organizacija Christian Aid objavila kratek briefing z naslovom ‘Financing Injustice’ (Financiranje nepravičnosti), v katerem nasprotujejo sicer neizzvani predpostavki, da je v financiranju razvoja prava smer dati prednost financiranju z virov zasebnega sektorja. 

Christian Aid trdi, da sedanje osredotočanje na mobilizacijo sredstev iz zasebnega sektorja za doseganje ciljev trajnostnega razvoja pelje v nadaljnjo povečanje neenakosti. V pripravljenem dokumentu je poudarjeno dejstvo, da obstaja zelo malo dokazov, da se bo s takšnim privilegiranjem zasebnega financiranja lahko doseglo cilje trajnostnega razvoja. Opozarjajo tudi na različen razvojni vpliv neposrednih tujih naložb in mešanega financiranja.

Christian Aid zato poziva k alternativnemu programu, ki temelji na obstoječem delu v podporo progresivnim davčnim sistemom, reševanju nezakonitih finančnih tokov, odpisu dolgov in ponovnemu premisleku o pomoči, in bo še naprej trdil, da morajo biti naložbe zasebnega sektorja v razvoj dobre naložbe – kar pomeni, da se gleda dlje od načela “ne škodi”.

Dokument je objavljen tukaj. Objavljena je tudi izjava za javnost.

Vir: Christian Aid

Translate »