Danes, 20. junija, obeležujemo svetovni dan beguncev. Leta 2018 je bilo na svetu 70,8 milijona ljudi, ki so zaradi konfliktov, kršenja človekovih pravic, preganjanja, naravnih nesreč ali posledic podnebnih sprememb morali zapustiti svoje domove. Med njimi je bilo 29,4 milijona beguncev in prosilcev za azil.

Evropska komisija in visoka predstavnica EU Federica Mogherini sta ob svetovnem dnevu beguncev 20. junija pripravili skupno izjavo, v kateri sta potrdili trdno zavezanost EU zaščiti pravic najbolj ranljivih ljudi, ki so prisiljeni bežati in zapustiti svoje domove.

Prisilna razselitev zahteva globalni odziv, ki temelji na solidarnosti in skupni odgovornosti celotne mednarodne skupnosti. Evropa je in bo ostala varno zatočišče za ljudi v stiski, potrebne mednarodne zaščite. Države članice EU so od leta 2015 zagotovile zaščito več kot 1,9 milijonu ljudi. Od leta 2015 sta dva uspešna programa EU za preselitev pomagala skoraj 60.000 osebam do varnega zatočišča v Evropi. EU kot vodilna globalna donatorica pomoči nameni 80 % svoje humanitarne pomoči prisilno razseljenim osebam in njihovim gostiteljskim skupnostim v več kot 40 državam.

Dokler bodo begunci izgubljali življenja na poti do varnih območij, se bo delo EU nadaljevalo. EU bo še naprej ščitila človekove pravice beguncev znotraj in zunaj Evrope ter sodelovala s partnerskimi državami in mednarodnimi organizacijami za vzpostavitev varnejših in zakonitih potih za osebe, ki potrebujejo zaščito.

Vir: Evropska komisija

 

Translate »