Evropska komisija se vsako leto 2. avgusta spominja Romov, ki so bili žrtve holokavsta, in ponovno potrjuje svojo odločno zavezanost boju proti anticiganizmu, antisemitizmu, rasizmu ter drugim oblikam nestrpnosti.

Ob letošnjem dnevu spomina na žrtve holokavsta nad Romi sta podpredsednik Evropske komisije Frans Timmermans in komisarka Věra Jourova v skupni izjavi zapisala, da so Romi pozabljene žrtve holokavsta. Sedem desetletij po holokavstvu se Sinti in Romi vsak dan še vedno soočajo s sovraštvom, nasiljem, diskriminacijo in rasizmom. Poleg tega mnogi še vedno nimajo dostopa do osnovnih dobrin, kot so dostojna stanovanja, izobraževanje in zdravstveno varstvo. “Dolžnost vseh držav članic EU je zagotoviti učinkovite politike, da ne pozabimo preteklih zločinov, varovati in ohranjati zgodovinsko pomembne kraje ter spodbujati izobraževanje in raziskave na tem področju. Dolžnost vseh nas v EU pa je, da dostojanstveno in spoštljivo ravnajo s sodržavljani, zlasti z najranljivejšimi člani družbe,” sta zapisala.

Maja 1944 so nacisti začeli načrtovati „končno rešitev“ za romsko taborišče v Auschwitzu. Likvidacija romskega taborišča je bila prvotno predvidena 16. maja 1944. Ko so pripadniki SS poskusili prisiliti zapornike iz barak, so naleteli na upor romskih moških, žensk in otrok, oboroženih zgolj s palicami, orodji in kamni, in pripadniki SS so se na koncu morali umakniti. Nato je 2. avgusta 1944 ponovno prišel ukaz in v plinskih celicah v koncentracijskem taborišču Auschwitz-Birkenau je bilo usmrčenih okoli 3 000 romskih moških, žensk in otrok. Približno 19 000 od 23 000 Romov, ki so bili poslani v Auschwitz, je tam tudi umrlo.

Celotna izjava

Translate »