Evropska komisija je ob mednarodnem dnevu za odpravo rasne diskriminacije organizirala evropski vrh proti rasizmu 2022, ki so se ga udeležili predstavniki evropskih institucij, držav članic, civilne družbe in lokalnih organizacij. Letošnja tema dneva boja proti rasizmu  je “glasovi za ukrepanje proti rasizmu”.

Letni dogodek je namenjen razpravi med deležniki o dosežkih in naslednjih korakih v zvezi z akcijskim načrtom EU za boj proti rasizmu za obdobje 2020–2025. Letošnji poudarek je bil na razvoju, izvajanju in spremljanju nacionalnih akcijskih načrtov za boj proti rasizmu. Srečanje je bilo tudi priložnost za pogovor o vlogi in udeležbi mladih pri boju proti rasizmu.

Komisija je začela tudi javno posvetovanje o direktivi o rasni enakosti, ki bo potekalo do 11. aprila 2022.

Leta 1960 je policija v Sharpevilleu v Južni Afriki ubila 69 ljudi na mirnih demonstracijah proti “zakonom o sprejemanju apartheida”. Ta dogodek je pripeljal do začetka in vsakoletnega obeleževanja mednarodnega dneva za odpravo rasne diskriminacije vsakega 21. marca. Leta 1979 je Generalna skupščina Združenih narodov (ZN) odločila, da bo od vsakega 21. marca teden namenjen izkazovanju solidarnosti z vsemi narodi, ki se soočajo z rasno diskriminacijo, in tistimi, ki se proti njej borijo.

Pripravila: PV
Foto: organizatorji vrha

Translate »