V okviru projekta LADDER je 16. novembra 2017 v Istanbulu (Turčija) potekala konferenca o izzivih upravljanja migracij, ki so se je udeležili strokovnjaki za migracije iz Evrope in partnerji LADDER projekta, vključno s platformo SLOGA. Konferenco je organizirala Zveza občin Marmare, ki je del konzorcija LADDER in članica Evropskega združenja za lokalno demokracijo (European Association for Local Democracy – ALDA).

Po obdobju začetnega kriznega upravljanja se situacija v Siriji, najpomembnejši izvorni državi beguncev v Turčiji, ne izboljšuje. Turške lokalne skupnosti se zato soočajo s številnimi izzivi, povezanimi z upravljanjem vključevanja beguncev, njihove izkušnje pa kažejo inovativne rešitve in dokazujejo, da je pojmovanje migracij kot problema napačno – gre za resničnost, ki terja skupna prizadevanja.

Po uvodnem pozdravu generalnega sekretarja Zveze občin Marmare dr. Cemila Aslana je Irene Zanetti z ALDA predstavila projekt LADDER in poudarila pomen lokalnih skupnosti pri upravljanju migracij ter praktičnih izzivov. Lorna Muscat s SOS Malta je podrobneje predstavila uspehe sklopa projekta LADDER, ki se je osredotočal na migracije. Predstavniki turških občin Gaziantep, Avcılar in Sultanbeyli so orisali izkušnje ter mehanizme, ki so jih vzpostavili za podporo vključevanja beguncev v skupnosti. Med panelisti so se zvrstili predstavniki turškega ministrstva za notranje zadeve, Visokega komisariata Združenih narodov za begunce (UNHCR) in International Centre for Migration Policy Development (ICMPD). Konferenca se je zaključila z govorom sirskega astronavta in begunca Mohammeda A. Farisa, ki je z družino zatočišče poiskal v Turčiji. Dogodek je sklenil z mislijo, da iz vesolja Zemlja izgleda kot ena država.

Na dogodku so sodelovali predstavniki lokalnih oblasti, strokovnjaki s področja migracij, akademiki in predstavniki nevladnih organizacij. Udeleženci so se strinjali, da ob statističnih podatkih v javnih razpravah pogosto umanjkajo zgodbe ljudi, ki so prisiljeni zapustiti svoje domove, zato je potrebno okrepiti prizadevanja pri ozaveščanju o tej pomembni temi.

Translate »