ZN so v začetku januarja mednarodno skupnost obvestili, da je za pomoč več deset tisočim ljudem v Kabulu potrebnih več sredstev in bolj dolgoročna podpora, saj se soočajo z zelo hudo zimo. V Kabulu je namreč 55 neformalnih naselij, v katerih ljudje živijo v šotorih in hišah iz blata, brez kakršnekoli zaščite pred mrazom ter z omejenim dostopom do čiste vode in zdravstvene oskrbe.

Agencije ZN in humanitarni partnerji so zato že v začetku decembra pričeli z razdeljevanjem toplih obrokov, oblačil, odej idr. več kot 5.000 družinam, ki živijo v omenjenih naseljih. Financiranje humanitarnih projektov v Afganistanu je zelo problematično, saj so potrebe resnično ogromne. Že lani so agencije ZN in njihovi partnerji prejeli manj kot 50 odstotkov zaprošenih sredstev, letos pa še nič, zaradi česar je Afganistan eno izmed petih najmanj financiranih kriznih območij na svetu. Po mnenju humanitarnega koordinatorja za Afganistan Marka Bowdena so donatorji pozabili na Afganistan, kamor so v preteklih letih sicer usmerili veliko sredstev, sedaj pa so se osredotočili na reševanje drugih kriz. Toda prebivalci Afganistana še vedno potrebujejo pomoč, predvsem pa dolgoročne rešitve, ki bodo vključevale tudi priznanje pravice ljudi do nastanitve in nepremičnin. Več o tem si lahko preberete na spletni strani OCHA.

Na spletni strani OCHA najdete tudi članek o namenitvi 100 milijonov ameriških dolarjev za nujno pomoč ljudem, ki živijo v 12 slabo financiranih kriznih območjih, med katere spada tudi Afganistan. Foto: Pierre Borghi