Avstrijske oblasti so s sistemom nadzora meje ob mejnih prehodih Lavamünd (Vič), Grablach (Holmec) in Karavanke postavile registracijske centre za prebežnike, ki jih bodo aktivirali zgolj ob potrebi.

Na omenjenih treh mejnih prehodih so tako kot še na nekaterih prehodih na meji z Italijo pred štirimi tedni začeli postavljati šotore in druge objekte za popis prebežnikov, v teh dneh pa vgrajujejo še tehnično opremo. Registracijski centri na mejnih prehodih so namenjeni sprožitvi uradnih postopkov že takoj ob prihodu prebežnikov na mejo. Tu naj bi jim pregledali dokumente in prtljago, preverili njihove podatke, jih popisali in podobno.

Koroška policija se že tedne pripravlja na morebitno prebežniško situacijo, kot jo poznamo iz prejšnjega leta. Čeprav v isti sapi zagotavljajo, da sicer ni nobenih znakov, da se bo pritok povečal, a da ta čas izkoriščajo za priprave. Najnovejši ukrepi na meji nikakor niso rezultat morebitnega nezaupanja slovenskim oblastem, saj so pretekle izkušnje pri obravnavi beguncev pokazale zelo dobro sodelovanje.

Za ograjo na avstrijskem Koroškem za zdaj še pripravljajo dokumentacijo in preučujejo možnosti njene postavitve, zato je še niso začeli postavljati. Po besedah tiskovnega predstavnika policije avstrijske Koroške Rainerja Dionisia so odveč pomisleki glede načrtovane ograje, saj gre samo za nekaj metrov v obe strani mejnega prehoda, da preprečijo nenadzorovane prehode meje. Radi bi zagotovili, da je vsak človek, ki pride v Avstrijo, identificiran in popisan. Takšen sistem mejnega nadzora so na začetku leta uvedli na Šentilju, ki je bil ob takratnem begunskem valu glavna vstopna točka iz Slovenije v Avstrijo. Ograja, zabojniki in šotori tam še vedno stojijo, a niso v uporabi, saj od začetka marca ni bilo novih prihodov.

Vir: STA, RTVSLO

Translate »