Zavod Krog je na Bližnjem Vzhodu v okviru projektov, financiranih s strani Ministrstva za zunanje zadeve Slovenije, začel z vrsto novih aktivnosti. V Libanonu se je zaključilo poklicno usposabljanje za mlade begunke na področju kozmetike in frizerstva, v Jordaniji pa se je končal drugi krog 9-mesečnih izobraževanj za 90 otrok.

Libanon, delavnica reproduktivno zdravjeV Libanonu se je v okviru projekta »Ekonomsko in psihosocialno opolnomočenje žensk begunk v taborišču Ein El Helwah« po zaključku 6-mesečnega usposabljanja s področja predšolske vzgoje za 20 deklet in zaposlitve večine v okoliških vrtcih zaključilo tudi drugo 6-mesečno usposabljanje za 20 deklet, in sicer s področja frizerstva in kozmetike. Mlade kozmetičarke in frizerke se trenutno udeležujejo prakse, po kateri se bodo zaposlile v okoliških salonih. V naslednjih tednih se bo začelo še tretje poklicno usposabljanje, katerega se bo udeleževalo 20 deklet.

Poleg tega Zavod Krog v sodelovanju s partnersko organizacijo Naba’a v libanonskem begunskem kampu Ein El Helwah izvaja tudi različne aktivnosti psihosocialne pomoči, ki se jih je od začetka projekta januarja 2017 udeležilo več kot 800 žensk in deklet. Poleg tega Zavod Krog izvaja tudi delavnice o reproduktivnem zdravju in nudi ginekološko pomoč, ki se je posluži okoli 50 žensk mesečno.

Ein El Helwah in okoliška območja so sicer zaradi goste naseljenosti in različnih političnih frakcij eno najbolj nemirnih območij v Libanonu. Tu živi poleg palestinskih tudi veliko sirskih beguncev in revnejših Libanoncev. Ženske so tu večkrat žrtve različnih vrst nasilja, zaradi česar je nudenje psihosocialne pomoči nujno.

Jordanija, delo z otrociV Jordaniji se je medtem v okviru projekta »Z opolnomočenjem mater in otrok do boljše prihodnosti sirskih družin v Jordaniji« zaključil drugi krog 9-mesečnega izobraževanja za sirske in revnejše jordanske otroke, ki so se septembra in oktobra spet vključili v redno šolanje ali poklicna usposabljanja v okviru drugih organizacij. Novembra se bo začel nov krog za novih 90 otrok, ki naj bi se po devetih mesecih ponovno vključili v reden šolski pouk ali druge primerne izobraževalne programe.

Njihove matere in ženske iz lokalne skupnosti se medtem udeležujejo poklicnih usposabljanj. 20 žensk se udeležuje nadaljevalne stopnje šivanja in malega podjetništva, drugih 20 žensk pa usposabljanja s področja kuhanja.

V  Jordaniji je sicer po podatkih Svetovne banke leta 2014 pod mejo revščine živelo skoraj 90% sirskih beguncev, več kot 100.000 od 320.000 registriranih sirskih otrok pa po podatkih UNICEFA ne obiskuje šol. Tudi lokalno prebivalstvo se vedno težko preživlja, številni jordanski otroci ostajajo zunaj šol.

 

Prispevek pripravila: Katja Kumar, Zavod Krog

Foto: Zavod Krog

Translate »