Za najboljši film na temo človekovih pravic so na sklepni slovesnosti Festivala dokumentarnega filma (FDF) razglasili francosko-ameriški dokumentarni film Nisem tvoj zamorec, v katerem Raoul Peck osvetljuje zgodovino rasizma v ZDA. Častno omembo je žirija namenila srbskemu filmu Globina dva v režiji Ognjena Glavonića.

Nisem tvoj zamorec je dokumentarec o zgodovini rasizma v ZDA, ki jo je pesnik, pisatelj in družbeni kritik James Baldwin konec sedemdesetih let nameraval obdelati v knjigi Remember This House, a je nikoli ni končal. V delu je želel srdito obračunati z ameriškim belim suprematizmom, vezno tkivo naj bi bilo Baldwinovo prijateljstvo s tremi aktivisti, ki so končali pod streli atentatorjev – leta 1963 Medgar Evers, leta 1965 Malcolm X in leta 1968 Martin Luther King jr.

Na festivalu, ki je potekal na več lokacijah po prestolnici, letos prvič tudi v Celju, so prikazali okoli 25 filmov. Ob tem je bil razpisan tudi natečaj kratkih dokumentarnih filmov za mlade od 10. do 25. leta starosti z namenom, da bi povečali ozaveščenost mladih o človekovih pravicah.

Translate »