Na mednarodni donatorski konferenci v Varšavi je bilo za pomoč Ukrajini zbranih več kot šest milijard evrov, je sporočil poljski premier Mateusz Morawiecki. Slovenija bo za pomoč Ukrajini namenila dodaten milijon evrov. Evropska komisija je napovedala novo pomoč v višini 200 milijonov evrov za razseljene osebe.

Od začetka Putinove vojne v Ukrajini je bilo notranje razseljenih skoraj 8 milijonov ljudi, od katerih sta dve tretjini otrok. Več kot 5,3 milijona jih je zapustilo Ukrajino, da bi si poiskali zatočišče v EU in sosednjih državah.

Na konferenci je sodeloval tudi slovenski premier Janez Janša, ki je napovedal, da bo Slovenija ob podpori, ki jo že nudi, za pomoč ukrajinskemu ljudstvu zagotovila dodaten milijon evrov. Slovenija je sicer v okviru svetovne kampanje v podporo Ukrajini prejšnji mesec že napovedala pomoč v višini skoraj milijona evrov.

Evropska unija podpira ukrajinsko ljudstvo že od samega začetka brutalne ruske invazije. Mobilizira gospodarsko moč EU z vrsto sankcij, katerih namen je Putinu odtegniti sredstva, ki jih uporablja za financiranje svoje vojne. Po drugi strani pa so državam članicam, ki sprejemajo begunce iz Ukrajine, že zagotovili približno 4 milijarde evrov makrofinančne pomoči, humanitarne pomoči in podpore.

Kot smo poročali, je Evropska komisija je prejšnji mesec s Kanado sklicala svetovni donatorski dogodek, na katerem je bilo zbranih 9,1 milijarde evrov za podporo ljudem, ki pred bombardiranjem bežijo v Ukrajini in iz nje.

Več:


Pripravila: PV

Translate »