Mladoletni begunci brez spremstva odrasle osebe bodo nastanjeni v Dijaškem domu srednje gozdarske in lesarske šole v Postojni ter Dijaškem domu Nova Gorica, je sprejela Vlada.

Skupaj bo v domovih nastanjenih 28 mladoletnikov, 18 v Postojni in 10 v Novi Gorici. Če bodo nastanitvene zmožnosti v omenjenih dijaških domovih premajhne, bodo določili dodatne namestitve. Sklep, ki ga je sprejela vlada, predvideva uvedbo pilotnega projekta, ki bo trajal od 1. avgusta letos do 31. julija 2017.

Čim hitrejša vključitev v družbo je pomembna za uspešno integracijo, še posebej je to pomembno pri mladih. Tega brez ustrezne nastanitve ni mogoče doseči, poudarja državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve Boštjan Šefic.

Za potrebe nastanitve in oskrbe mladoletnikov bodo zaposlili tudi strokovne in administrativno-tehnične delavce ter oblikovali delovno skupino. Ta bo ob zaključku pilotnega projekta opravila evalvacijo in predlagala sistemske rešitve, ki bodo zagotovile tovrstno oskrbo tudi v prihodnosti.

V Sloveniji je trenutno 22 mladoletnikov brez spremstva, stroški za nastanitev vseh mladoletnih beguncev in strokovnega dela z njimi pa so doslej znesli nekaj manj kot pol milijona evrov.

Foto: Reuters