V namen ozaveščanja o migrantski problematiki ADRA v sodelovanju z Adventistično cerkvijo po vsem svetu izvaja različne aktivnosti zagovorništva za spodbujanje zmanjšanja neenakosti. Regionalna pisarna ADRA Evropa, Trans-Evropska divizija in Inter-Evropska divizija adventistične cerkve je v okviru svetovnega dneva beguncev 20. junija, organizirala natečaj z naslovom ‘HEAR ME. SEE ME. WALK WITH ME.’

Mladi so tokrat dobili priložnost, da s svojo ustvarjalnostjo podprejo dober namen in pokažejo podporo osebam, ki so morale zapustiti svoje države. Sodelovale so lahko družine, otroci in mladostniki od 5. do 25. let starosti, razvrščeni v  štiri kategorije.

Teme, na katere so posamezniki lahko ustvarjali, so bile:

  • VSI DOBRODOŠLI! Vsi smo lahko deležni prijaznosti, sočutja in ljubezni. Moramo biti prijazni in sočutni drug do drugega in sprejeti nove ljudi medse.
  • VSAK OTROK V ŠOLI! Vsak begunski otrok bi moral dobiti pravico do kvalitetne izobrazbe.
  • VSI NA VARNEM! Vsak begunski otrok mora imeti izbiro, da je lahko varen pred virusom.

Na natečaj se je prijavila tudi skupina društva Stezosledcev iz Maribora, ki je želela pokazati svojo podporo z risanjem. Narisali so slike različnih obrazov, ki predstavljajo posameznike drugačne rase, kulture, etničnega ozadja. V svojih izdelkih so vključili in povezali vse tri iztočne teme.

Marko Virtič, vodja društva Stezosledcev v Sloveniji, je na vprašanje, zakaj so se vključili v natečaj, odgovoril: ”Otroci se učijo na različne načine, za njih je to zabava. Učijo se skozi igro ali skozi ustvarjanje. Ob tem ne čutijo nobenega pritiska, da se morajo o nečem učiti na silo. Odrasli, starši in vodniki v društvu pa se zavedamo, da ne smemo zamuditi niti ene priložnosti, ko pride do pomembnih tem. Na umetniškem natečaju je zraven dodatna pomembna dimenzija. Šola je za mnoge privilegij, marsikje otroci tega nimajo. V naši skupini se dobro zavedamo, da moramo svoje otroke poučiti o pomembnosti teh tem in obenem tudi, da smo ustvarjeni drugačni, različni in da je tako najboljše in najlepše.”

Translate »