Tudi v Ljubljani potekajo zanimive ture, ki mesto predstavijo skozi drugačno perspektivo kot običajne turistične ture. Terra Vera organizira medkulturne sprehode po Ljubljani. Sprehodi so del projekta “New Roots – Migrantour intercultural walks building bridges for newcomers active participation”, ki ga sofinancirata EU (sklad AMIF) in Intesa San Paolo.

Mednarodne migracije vse bolj karakterizirajo transnacionalne dinamike, ki ustvarjajo močne povezave med različnimi kraji in kulturami in vplivajo posebej na poti in prostore urbane migracije. Na www.migrantour.eu lahko evropske_i državljanke_i vseh generacij, turistke_i, študentke_i in kdorkoli z dovolj radovednosti odkrije veliko skrivnosti skozi besede migrantov_k, velikih in majhnih skrivnosti – ki so neznane celo domačinom_kam, ki tam živijo celo življenje.

Medkulturne ture potekajo v Bruslju, Firencah, Genovi, Lizboni, Ljubljani, Milanu, Neaplju, Parizu, Rimu in Torinu, veliko aktivnosti je namenjenih:

  • zagotavljanju aktivne participacije novo prispelih, begunk_cev in iskalcev_k azila v izobraževalnih aktivnostih in v kulturnem življenju mest (usposabljanje za pripovedovanje zgodb, “ture dobrodošlice”, pričevanja, delavnice v šolah itd.);
  • boju proti stereotipom na nacionalni in evropski ravni skozi izboljšanje izobraževalnih dejavnosti (medkulturni sprehodi za študentke_e, skupine mladih, učitelje_ice, izobraževalce_ke, starše, novinarje_ke, socialne delavke_ce, zaposlene v javni upravi, itd.);
  • razširjanju Migrantour kot inovativnega in trajnostnega orodja za medkulturno integracijo in izobraževanja z namenom spremeniti sprejemanje migrantov_k v priložnosti za prihodnjo družbo.

Več o projektu lahko preberete tukaj.

Vir: Terra Vera

Translate »