Mednarodno razvojno sodelovanje Slovenije na Zahodnem Balkanu

Slovenija je med pomembnimi državami donatoricami uradne razvojne pomoči na Zahodnem Balkanu. Po višini sredstev namenjenih mednarodnemu razvojnemu sodelovanju v letu 2016 se Slovenija med bilateralnimi donatorji v Črni gori uvršča na 4. mesto, v Makedoniji na 5. mesto, v Srbiji in BiH na 11. mesto, na Kosovu na 12. in v Albaniji na 13. mesto.

Slovenija je v letu 2016 za Zahodni Balkan namenila približno 11,5 milijonov evrov oziroma več kot 50 odstotkov razpoložljive dvostranske razvojne pomoči. V letu 2016 so največ uradne razvojne pomoči RS prejele Bosna in Hercegovina, Makedonija ter Srbija.

V državah Zahodnega Balkana Slovenija sodeluje tudi z drugimi donatorji – največ z ZDA, pa tudi z Veliko Britanijo, Nemčijo, Švico in Japonsko, in sicer s sofinanciranjem projektov ustanov, ki jih je (so)ustanovila Vlada RS, Centra za evropsko prihodnost (CEP), ITF Ustanove za krepitev človekove varnosti, Centra za mednarodno sodelovanje in razvoj (CMSR) ter mednarodne organizacije Centra za razvoj financ (CEF).

Pomemben partner Slovenije na Zahodnem Balkanu so tudi razvojne in humanitarne nevladne organizacije s svojo mrežo lokalnih partnerjev in neposrednim dostopom do ljudi na terenu.

Facebook_objava Zahodni_Balkan_donacije_-_Twitter_objava