Forum FER vabi k sodelovanju v evropski kampanji, s katero želijo spomniti in obuditi Evropo, na katero smo bili tako zelo ponosni. K uspehu kampanje lahko vsak prispeva s podpisom, in sicer na www.forumfer.org in/ali tako, da vzame v roke svoje kvačke, rumeno in modro prejo in prične z ustvarjanjem kvadratkov v uradnih barvah kampanje. Velikost in vzorčki niso pomembni, saj bomo vsi izdelki 18. decembra, ob mednarodnem dnevu migrantov, sešiti skupaj in razobešeni na ograjo Slovenskega etnografskega muzeja v Ljubljani. 

Zakaj kvačkanje? Ker je to en način izražanja solidarnosti z ljudmi, ki bežijo pred vojnami ali drugimi načini preganjanja. In ker je solidarnosti v Evropi vedno manj, želijo organizatorji na to opozoriti. Prebežnikom smo namreč dolžni nuditi zaščito, to je naša moralna in zakonska obveza. Zato so, še preden so začeli kvačkati, postali del vseevropske kampanje Smo gostoljubna Evropa, saj verjamejo:

  • da sta prostovoljstvo in humanitarna pomoč izraz solidarnosti in podpora v trenutkih nemoči. In da nudenje prostovoljne pomoči preganjanemu človeku, ki se je zgolj z nahrbtnikom znašel v Sloveniji, ni nič drugače od prostovoljne pomoči nepokretni sosedi, ki sama ne zmore več po nakupih v trgovino. In da se nobene oblike prostovoljne humanitarne pomoči ne sme kaznovati.
  • Da lahko zmanjšamo število smrtnih žrtev v Sredozemskem morju in na Kolpi. Kako? Tako, da posamezniki ali skupnosti sponzorirajo begunce in jim tako omogočijo zakonit in varen prihod v Evropo, prav tako pa jim pomagajo pri integraciji v lokalno skupnost. Take oblike sponzorstva v Kanadi poznajo že 40 let,izvajajo pa se tudi v Veliki Britaniji, Avstraliji in Argentini.
  • Da imamo vsi ljudje pravico do pravnega varstva. Naj si bodi, če nas izkoriščajo kot delavce, če je bilo zoper nas storjeno kriminalno dejanje ali pa, če so nam bile kršene katerekoli druge pravice. In da z odrekanjem pravic delu prebivalstva spodkopavamo pravni sistem, ki nam zagotavlja spodobno življenje.

Kdor svojih izdelkov ne bo mogel dostaviti v Ljubljano, organizatorji upajo, da bodo našli kakšno drugo ograjo, drevo ali okno, na katere se jih lahko razobesi ter fotografirali.

Kvačkati bodo začeli ob 17h, in sicer v okviru Sejma dobrih praks, namenjenega osebam z mednarodno zaščito in prosilcem za azil, ki ga organizirata Humanitas in Mirovni inštitut.

Celotno vabilo Foruma FER.

Translate »