Generalna sekretarka Sveta Evrope Marija Pejčinović Burić je izdala priročnik o spoštovanju človekovih pravic, demokracije in pravne države v času krize COVID-19.

Neformalni dokument je bil včeraj poslan vsem 47 članicam Sveta Evrope.

“Virus uničuje veliko življenj in še veliko drugega, kar nam je zelo dragega. Ne smemo dovoliti, da uniči naše temeljne vrednote in svobodne družbe,” je dejala generalna sekretarka.

“Najpomembnejši družbeni, politični in pravni izziv, s katerim se soočajo naše države članice, bo njihova sposobnost učinkovitega odzivanja na to krizo, hkrati pa zagotavljanje, da ukrepi, ki jih sprejmejo, ne spodkopavajo našega resničnega dolgoročnega interesa za varovanje temeljnih vrednot Evrope na področju človekovih pravic, demokracije in vladavina prava,” je dodala.

Nabor orodij je zasnovan tako, da pomaga, da ukrepi, ki so jih države članice sprejele v trenutni krizi, ostanejo sorazmerne grožnji, ki jih predstavlja širjenje virusa, in časovno omejene.

Dokument zajema štiri ključna področja:

  • Odstopanje od Evropske konvencije o človekovih pravicah v nujnih primerih
  • Spoštovanje pravne države in demokratičnih načel v nujnih časih, vključno z omejitvami glede obsega in trajanja nujnih ukrepov
  • Temeljni standardi človekovih pravic, vključno s svobodo izražanja, zasebnostjo in varstvom podatkov, zaščito ranljivih skupin pred diskriminacijo in pravico do izobraževanja
  • Zaščita pred kaznivimi dejanji in zaščita žrtev kaznivih dejanj, zlasti v zvezi z nasiljem na podlagi spola.

Dokument se sklicuje tudi na nove nasvete konvencije MEDICRIME glede ponarejanja medicinskih izdelkov in podobnih zločinov.

Vir novice: https://www.coe.int/en/web/portal/-/coronavirus-guidance-to-governments-on-respecting-human-rights-democracy-and-the-rule-of-law

Translate »