12. novembra je potekala spletna razprava v sklopu projekta #ClimateOfChange, ki se je dotaknila podnebnih sprememb in kako te vplivajo na javno zdravje. Dogodek je organizirala organizacija Youth and Environment Europe, v sodelovanju z European Environmental Bureau.

Razpravo si lahko ogledate preko FB strani organizacije YEE.

Dogodek je moderirala Chloe ten Brink, na dogodku so sodelovale govorke Vijoleta Gordeljević, dr. Kathleern Mar, Pearl Anne Ante-Testard in Ruby ter Christabel Reed.

Na dogodku so govorke predstavile, kako podnebne spremembe vplivajo na naše zdravje in kako nesorazmerno bolj vplivajo na ženske ter dekleta. Kot ugotavljajo analize, okoljske katastrofe, kot so poplave ali suše, poslabšujejo revščino žensk in povečujejo breme neplačanega gospodinjskega ter negovalnega dela, ki večinoma pade na ženske.

Govorke so se dotaknile tudi koncepta planetarnega zdravja, ki stremi k temu, da spoznamo, da je zdravje ljudi odvisno od zdravja naravnih sistemov okoli nas. Ideja planetarnega zdravja zbližuje številna akademska področja z idejo, da se vnaprej pripravimo na zdravstvene težave, ki jih povzročajo podnebne spremembe.

Razpravo je zaključil pogovor panelist in udeležencev. Rdeča nit pogovora je bilo zavedanje, da podnebne spremembe najbolj prizadenejo ranljive tako na nacionalni kot na globalni ravni. Druga točka, ki so jo panelistke poudarjale, je pomembnost zavedanja medsebojne narave podnebnih sprememb in javnega zdravja – pa tudi mladih in spola.

Zapis je povzetek zapisa na spletni strani Youth and Environment Europe.