V.d. generalnega direktorja za multilateralo in razvojno sodelovanje Igor Jukič se je udeležil izrednega zasedanja generalnih direktorjev EU za razvojno sodelovanje o razmerah v Afganistanu, je sporočilo ministrstvo za zunanje zadeve.

Po razpravi na neformalnem zasedanju zunanjih ministrov EU (Gymnich) so generalni direktorji o Afganistanu govorili z vidika razvojnega sodelovanja in humanitarne pomoči.

V ospredju razprave generalnih direktorjev je bilo vprašanje skupnega razvojnega odziva EU na razmere, ki so se po umiku vojakov ZDA in NATO iz države hitro in močno poslabšale. Razvojna pomoč bo odvisna od pogojev, za katere so se danes dogovorili zunanji ministri EU, medtem ko se humanitarna nadaljuje.

V.d. generalnega direktorja Jukič je poudaril, da se moramo izogniti humanitarni katastrofi v Afganistanu in sosednjih državah. V nadaljevanju je izpostavil, da je ključno, da EU deluje usklajeno in da podpre regijo tudi preko regionalnih pobud Ekipa Evropa (Team Europe). EU mora prevzeti vodilno vlogo in delovati na povezujoč način tudi v odnosu do mednarodnih donatorjev in ob sodelovanju mednarodnih organizacij na terenu. Slovensko predsedstvo bo delovalo v duhu Ekipa Evropa in krepilo vlogo EU pri pomoči regiji.

Norvežani vztrajajo v Afganistanu

Astrid Stretten, direktorica za Afganistan pri Norwegian Refugee Council v Guardianu poroča o težkih humanitarnih razmerah na terenu v Afganistanu. Napoveduje tudi, da bo Norveški begunski svet vztrajal v Afganistanu in še naprej nudil pomoč.

Pet meril za sodelovanje s talibani

Zunanji ministri Evropske unije so na neformalnem petkovem zasedanju na Brdu pri Kranju določili pet meril, od katerih bo odvisno sodelovanje EU s talibani, ki so prevzeli oblast v Afganistanu, je povedal visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell.

Prvo merilo je, da Afganistan ne bo baza za izvoz terorizma v druge države. Drugo bo spoštovanje človekovih pravic, vladavine prava in svobode medijev. Tretje merilo pa bo po Borrellovih besedah vzpostavitev vključujoče vlade.

Omogočanje prostega dostopa za humanitarno pomoč bo četrto merilo, je še povedal.

Zadnje merilo pa bo upoštevanje zagotovil, ki so jih podali talibani, da bodo lahko tuji državljani in ogroženi Afganistanci, ki bodo to želeli, zapustili državo.

 

Translate »