Hiša svetov bogatejša za gradivo o človekovih pravicah

Društvo Humanitas je Knjižnico Hiše svetov obogatilo z novimi gradivi na temo človekovih pravic. Gre za pravice, ki jim imamo vsi ljudje, so neodtuljive in univerzalne. To pomeni, da jih nihče nima pravice iz kakršnegakoli razloga komurkoli odvzeti; nanašajo pa se na vse ljudi, ne glede na to, kje živijo in ob katerem času. Človekove pravice so zapisane v Deklaraciji o človekovih pravicah, v različnih mednarodnih aktih, številne države so jih vključile v svoje ustave ali pa jih zagotovaljajo z nacionalnimi zakonodajami. 

 Za razširitev obzorij so v  zbirko dodali naslednja dela:
Nicholas D. Kristof in Sheryl WuDunn : Half the sky: turning oppression into opportunity for women worldwide
Novinar in dobitnik Pulitzerjeve nagrade Nicholas Kristof in Sheryl WuDunn nas odpeljeta na popotovanje po Afriki in Aziji, skozi katero nam predstavita izjemne ženske in njihove boje. Med drugim predstavita najstnico, ki so jo vojakom prodali za spolno sužnjo, in Etiopijko, ki je po porodu utrpela hude poškodbe. Skozi njihove zgodbe avtorja prikažeta ekonomski in politični status žensk v omenjenih deželah. Odlično opišeta problematiko in zatiranje žensk v afriških in azijskih državah.
 


Thomas Pogge: World poverty and human rights: cosmopolitan responsibilities and reforms 
Avtor v knjigi obravnava problematiko revščine. 2,5 milijonov ljudi po svetu živi v pomanjkanju (nimajo sanitarij, pitne vode, hrane, primernega bivališča in osnovne zdravstvene nege). Za končanje take revščine bi zadostoval le en odstotek dobička bogatih držav. Thomas Pogge opiše fenomen ekonomskega in čustvenega distanciranja bogatih držav od problema revščine. V svoji knjigi pa ponudi tudi rešitev tega svetovnega problema.
Jane McAdam and Fiona Chong: Refugees: why seeking asylum is legal and Australia’s policies are not

Knjiga predstavlja avstralsko migrantsko politiko s pravnega vidika in vidika prosilcev za azil. Poleg medijskega poročanja, prek katerega nas prepričujejo, da prihajajo prosilci za azil v državo nezakonito, pogosto pa so predstavljeni tudi kot teroristi, so v knjigi predstavljene tudi njihove zgodbe in načini, na katere se je avstralska vlada lotila reševanja njihovih prošenj za azil.