Danes so grške oblasti so s štirimi avtobusi ob spremstvu policije začele premeščati najmanj 8500 ljudi iz begunskega taborišča v Idomeniju, kjer vladajo nevzdržne razmere. Praznjenje Idomenija bo trajalo deset dni, begunce pa bodo nastanili v  novo begunsko taborišče pri Solunu.

Prebežnike bodo nastanili v novo begunsko taborišče, ki je v bližini drugega največjega grškega mesta Solun. Policija je zagotovila, da pri preseljevanju ne bodo uporabili sile, v operaciji pa sodeluje 700 policistov.

Ljudi, večinoma z vojnih območij v Siriji, Iraku in Afganistanu, so proti njihovi volji vkrcavali na avtobuse in jih večkrat pozvali, naj se odpravijo v bolje organizirane begunske centre. Evropska komisija odločitev Grčije za preselitev podpira.

Spomnimo, v zanemarjeno begunsko taborišče Idomeni, kjer so neustrezne razmere za bivanje, se je zateklo na tisoče ljudi, ki so obtičali na meji z Makedonijo, potem ko se je zaprla balkanska pot sredi februarja.  Človekoljubne organizacije pa komajda zmorejo prehraniti in drugače oskrbeti begunce,  v zadnjih tednih pa je večkrat izbruhnilo tudi nasilje. Razrasel se je tudi organizirani kriminal, posledica katerega naj bi bili prostitucija in preprodaja mamil.

Lani je iz Turčije v Grčijo nezakonito vstopilo več kot milijon ljudi.

Foto: Reuters

Translate »