V sklopu projekta Glasniki strpnosti, ki ga je sofinanciral Urad Vlade RS za komuniciranje v okviru prizadevanj za spoštovanje in sprejemanje pripadnikov različnih etičnih skupin, beguncev in migrantov (več o tem na njihovi spletni strani), smo izvedli vrsto dogodkov za podporo uporabi in rabi posebnih kart “Več kot ena zgodba”.

Karte so razvili v švedski občini Simrishman (z naslovom “More than one story“).  karte uporabljajo kot didaktično orodje pri metodi spodubjanja kritičnega razmišljanja. Z njihovo pomočjo udeležence spodbudimo k pripovedovanju osebnih zgodb, kar spodbudi empatijo med soudeleženci, ruši predsodke in krepi povezanost med njimi.

Karte lahko uporabljajo prijatelji, družine, študentje, sodelavci in udeleženci različnih dogodkov, ki se želijo bolje spoznati. Ki želijo spoznati zgodbo drugega. Zato so karte uporabne tudi v delu z ranljivimi skupinami, v različnih skupinah.

s karte 4 s karte 1

Preizkusili smo jih na več delavnicah z mladimi med 13-29 leti ter s skupino starejših in pokazale so se kot odlično didaktično orodje za spoznavanje ljudi, ki z odgovarjanjem na zanimiva osebna vprašanja drugim zaupajo del svoje zgodbe. Še posebej so karte uporabne za vse, ki izvajajo in upravljajo skupinske procese, delavnice in podobno.

Izvedli smo vrsto dogodkov:

12.5.2017 srečanje izvajalcev projektov UKOM v 2017 v Sejalnici platforme SLOGA. Predstavitve se je udeležilo 13 predstavnikov izvajalcev in 2 predstavnici UKOM.

20.10.2017 Izvedba uvodne delavnice v Crikvenici, ki se je je udeležilo 56 posameznic, od tega ca. 28 iz ciljne skupine (3). Delavnica je bila izvedena v sklopu duhovnega vikenda za ženske in punce: “Tudi ti lahko hodiš po vodi …”

s Crik 1 s Crik 2 s Crik 3

26.10.2017 Izvedba delavnice v Pliskovici z mednarodno udeležbo, v sklopu izobraževalne izmenjave v sodelovanju z zavodom Voluntariat. Delavnice se je udeležilo 25 posamenikov (23 mladih in 2 izvajalca).

s Voluntariat 3 s Voluntariat 2

27.10.2017 Izvedba delavnice v Postojni s predstavniki mladinskih organizacij v prostorih Mladinskega Centra Postojna kot uvodni del v razpravo o strategiji razvoja mladih v Postojni. Delavnice se je udeležilo 8 mladih in 2 izvajalca.

s Po 1

7.11.2017 Predstavitev kart izobraževalcem ob robu 3. seje otroškega občinskega sveta občine Postojna
7.11.2017 Izvedba delavnice v Postojni za dijake Srednje gozdarske in lesarske šole z udeležbo begunca, ki je bil vključen v skupino. Delavnice se je udeležilo 23 dijakov in 2 izvajalca.

s Po SGLS s Po SGLS 2

9.11.2017 Izvedba inter-aktivne okrogle mize o strpnosti n prihodnosti, namenjena študentom, ki se je je udeležilo 10 posameznikov in posameznic.

s Skuhna 4 s Skuhna 2 s Skuhna 1 s Skuhna 3

10.11.2017 Izvedba motivacijske delavnice na II. gimnaziji v Mariboru, ki se je je udeležilo 37 dijakov in 1 izvajalec. Delavnica je bila zelo pestra in je dala veliko rezultatov glede nadaljnje uporabe kart in pomenu strpnosti.

s Druga 1 s Druga 2

Projekt smo predstavili na dveh množičnih prireditvah:

16. maj 2017, Ljubljana, Prešernov trg: Teden prostovoljstva – Ta veseli dan prostovoljstva

13. september 2017, Ljubljana, Prešernov trg: LUPA, 16. vseslovenski festival NVO

s Lupa 3 s Lupa 2 s Lupa 1

Projekt smo predstavili na mednarodni konferenci na temo globalnega državljanskega izobraževanja GCE:
9-10. oktober 2017, Piran, Hotel Bernardin: Dialogue for Education v organizaciji Anne Lindh Foundation

s Emuni 1 s Emuni 2 s karte 1

Translate »