Generalna skupščina CONCORD Evrope je letos potekala 12. in 13. junija v Bruslju. Vsakoletni dogodek predstavlja priložnost za srečanje članov ter izmenjavo znanj in izkušenj. V luči naraščajoče nestrpnosti v svetu ter izzivov, ki jih spreminjajoče se razmere prinašajo za člane CONCORD, je bila glavna tema tokratne generalne skupščine tesno povezana tudi z vmesnim pregledom 6-letne strategije mreže: »CONCORD making a difference in an unequal world«. Dogodka sta se udeležila predsednik Sveta platforme SLOGA ter predstavnica zavoda Ekvilib Inštitut, organizacije članice platforme.

Tri leta po sprejemu strategije je čas, da člani mreže ocenijo izvajanje strategije ter doseganje ciljev, zato so se mnoga vprašanja, na katera so preko delovnih skupin odgovarjali udeleženci in udeleženke  letošnje generalne skupščine, nanašala na vlogo CONCORD-a v trenutnem političnem kontekstu v Evropi in svetu: Kako ponovno opredeliti vlogo Evrope v omenjenem spreminjajočem se svetovnem kontekstu? Kako do enakosti – soočenje s sistemi in akterji moči? Kdo bodo naši sogovorniki in kakšne bi lahko bile nove strukture v prihodnji zasedbi parlamenta ter komisije EU? Člani so naredili tudi ponovni pregled dodanih vrednosti CONORD-a za člane ter partnerje tako v državah globalnega Juga kot tudi v EU, ocenjevali vpliv mreže ter iskali načine za izboljšanje delovanja mreže, sodelovanja med članicami in s partnerji.

Med drugim so ocenjevali nadaljnjo relevantnost tem, ki jih pokriva CONCORD – od učinkovitosti in struktur financiranja za razvoj, osveščanja ter globalnega učenja, skladnosti politik do varovanja prostora za delovanje civilne družbe.

Podrobneje o volitvah, sklepih in dogajanju na generalni skupščini si lahko preberete tukaj.

Translate »