V Focusu, članici Platforme SLOGA so 22. aprila, ob dnevu Zemlje, prenovili kalkulator stroškov avtomobila, ga razširili za različne pogone vozil in upoštevali najaktualnejše formule za izračun izpustov CO2.

Izračunate lahko tudi, koliko dni na teden delate za lastništvo, vzdrževanje in porabo svojih jeklenih konjičkov.

Opozarjajo na rast cen energentov in vozil, ki bodo po žepih najbolj udarili gospodinjstva, ki so za dostop do družbenega življenja in trga dela močno odvisna od osebnih avtomobilov.

Slovenska gospodinjstva v samem vrhu EU po deležu proračuna, ki ga namenijo za mobilnost (več kot 16 %). Ob trenutnih trendih rasti cen goriv pa se zna zgoditi, da bo lastništvo, vzdrževanje in poraba jeklenih konjičkov postalo tako drago, da se bo mobilnost najbolj ranljivih skupin poslabšala. Ob slabi ponudbi in dostopnosti javnega potniškega prometa pa to pomeni, da bo vse več prebivalcev mobilnostno revnih.

Kaj lahko stori posameznik?

  • Po vsakodnevnih opravkih na krajših razdaljah do 5 km lahko kolesarite in greste peš.
  • Pri spremembi navad, se osredotočajte na poti, ki jih opravljate vsak dan, saj so predvidljive, sprememba pa bo imela tudi največji učinek. Optimizirajte poti po vsakodnevnih opravkih, združujte poti.
  • Če še iščete svoj dom, se odločite za lokacije, kjer imate blizu postajališče javnega prevoza in kjer so storitve (vrtec, šola, trgovina, tržnica, knjižnica) v bližnji okolici.
  • Če ne gre brez avtomobila, se odločajte za takšne z nizko porabo, varčno vozite, morda si lastništvo lahko delite s prijatelji ali pa se odločite za sopotništvo.

Če že imate avto, si na kalkulatorju izračunajte njegove stroške in ogljični odtis. Morda vas rezultat spodbudi, da boste osebni avtomobil uporabljali bolj racionalno. Za daljše razdalje uporabljajte vlak ali avtobus ter se izogibajte letenju.

Več informacij

Pripravila: PV

Translate »