Umanotera in Focus – društvo za sonaraven razvoj sta pozvala vlado, naj brani zakonodajno avtonomijo Slovenije in se ne ukloni pritiskom podjetja Ascent Resources ter podjetju sporoči, da poravnava ne pride v poštev in nemudoma prekine tajna pogajanja.

Po poročanju portala Necenzurirano podjetje Ascent Resoruces nadaljuje s svojo prakso groženj in pritiskov na Slovenijo. Te podjetje izvaja, odkar je Agencija RS za okolje podala strokovno oceno, da je pred pričetkom spornega hidravličnega lomljenja, t. i. frackinga, v Petišovcih potrebno preveriti njegove vplive na okolje. Da je bila odločitev agencije pravilna, sta kasneje potrdila tudi Ministrstvo za okolje in prostor in Upravno sodišče. Zato je odločitev vlade, da se v tajnosti pogaja s podjetjem o morebitni poravnavi, nezaslišana in škodljiva za Slovenijo, menijo v Umanoteri in Focusu.

»Vlada s pogajanji o poravnavi ostalim investitorjem sporoča, da je (ne)izvajanje okoljske zakonodaje v Sloveniji lahko predmet pogajanj in pritiskov. Državno odvetništvo in najeta odvetniška pisarna sta podali mnenje, da so možnosti Ascenta za uspeh na arbitražnem sodišču slabe. Zakaj se potem vlada pogaja o poravnavi v višini 20 milijonov evrov?«

Andrej Gnezda, Umanotera 

Translate »