UNICEF poroča, da so skupaj z WHO, UNFPA in partnerji v najnovejšem poročilu poudarili, da napredek dosežen v preteklem desetletju na področju izboljšanja zdravja žensk in otrok ogrožajo spopadi, podnebna kriza in pandemija COVID-19, poudarjajo UNICEF,  WHO, UNFPA in partnerji v najnovejšem poročilu. 

Najnovejše poročilo Protect the Progress: Rise, Refocus, Recover, 2020 poudarja, da je bil v preteklem desetletju dosežen izjemen napredek pri izboljšanju zdravja žensk, otrok in mladostnikov po svetu. Umrljivost otrok, mlajših od 5 let, je leta 2019 dosegla rekordno nizko raven, v zadnjem desetletju pa je bila cepljena več kot milijarda otrok.

Toda konflikti, podnebna nestabilnost in pandemija COVID-19 resno ogrožajo zdravje in blaginjo vseh otrok in mladostnikov. Zlasti pandemija poglablja neenakosti pri dostopu najranljivejših do osnovnih življenjskih storitev – motnje v ključnih zdravstvenih storitvah imajo najbolj uničujoč vpliv na najbolj ranljive ženske in otroke.

UNICEF opozarja, da je leta 2019 zaradi preprečljivih vzrokov umrlo 5,2 milijona otrok, mlajših od 5 let, in milijon mladostnikov. Vsakih 13 sekund je umrl novorojenček. Vsako uro 33 žensk ni preživelo poroda in 33.000 deklic je bilo vsak dan prisiljenih v poroke, običajno z veliko starejšimi moškimi.

Poročilo preučuje tudi globoko zakoreninjene neenakosti, ki ženskam, otrokom in mladostnikom še naprej onemogočajo uresničevanje pravic. Rojstni kraj je še vedno pomemben dejavnik preživetja. Leta 2019 se je v Podsaharski Afriki in Južni Aziji zgodilo 82 % vseh smrti otrok, mlajših od 5 let, in 86 % vseh smrti mater. V Podsaharski Afriki se je zgodilo kar 90% vseh okužb s HIV med otroki. Stopnje umrljivosti mater, novorojenčkov, otrok in mladostnikov so bile znatno višje v državah, ki so bile kronično prizadete zaradi konfliktov.

Poročilo poziva globalno skupnost, naj nadaljuje z bojem proti COVIDu-19 in obenem spoštuje zaveze, ki lahko izboljšajo življenja žensk in otrok, ne da bi povečale prepad med obljubami in resničnostjo. Pandemija namreč resno ogroža leta napredka na področju zdravja otrok, mater, mladostnikov in reproduktivnega zdravja, kar je nesprejemljivo.

Translate »