Včeraj so poslanci Evropskega parlamenta potrdili 60-odstotni cilj zmanjšanja emisij, ki naj bi ga dosegli v okviru prvega evropskega podnebnega zakona do leta 2030.

Cilj pomeni znatno povečanje s 55 %, ki ga je 17. septembra predlagala Evropska komisija in je v skladu z glasovanjem odbora za okolje (ENVI). Vendar je to še vedno precej nižje od priporočenega cilja 65 %, ki ga je predlagala evropska poslanka Jytte Guteland in ki ga podpirajo znanstveni dokazi ter civilna družba.

Pozitivna novica je tudi to, da je parlament glasoval proti temu, da bi v cilj vključili ogljično izravnavo. To bi omogočilo, da bi prispevek okoljskih projektov, kot je sajenje dreves v državah v razvoju, obravnali kot način doseganja lastnih podnebnih ciljev.

Na voditelje EU pa je pred začetkom razprave Evropskega sveta o povišanju podnebnega cilja EU do leta 2030 skupina podjetij, vlagateljev, lokalnih in regionalnih oblasti ter nevladnih organizacij naslovila skupno izjavo in jih pozvala k dogovoru o najbolj ambicioznem podnebnem cilju. Med podpisniki v Sloveniji so Gen-I, Inovacijsko-razvojni inštitut Univerze v Ljubljani, mreža Plan B za Slovenijo, Focus in Umanotera. Pismo je podpisalo 47 organizacij, ki je izrazilo željo in pričakovanje, da se podnebni cilj EU do leta 2030 bistveno poveča.