Letošnja raziskava Eurobarometer o razvojnem sodelovanju EU je pokazala široko soglasje glede pomena mednarodnega sodelovanja in razvoja med evropskimi državljani. Skoraj devet od desetih jih meni, da je razvojno sodelovanje pomembno za podporo ljudem v državah v razvoju. S tem je razvojno sodelovanje ena najbolj pozitivno sprejetih politik EU. V Sloveniji ta delež znaša 77 odstotkov.

Skoraj 9 od 10 vprašanih meni, da je razvojno sodelovanje pomembno za podporo ljudem v državah v razvoju, kar potrjuje trend zadnjih nekaj let. S tem je razvojno sodelovanje ena najbolj pozitivno sprejetih politik EU.

Več kot 7 od 10 vprašanih meni, da je finančna pomoč učinkovit način za obravnavanje nedovoljenih migracij, da zagotavljanje finančne pomoči državam v razvoju pomaga zmanjševati neenakosti v teh državah ter da je zagotavljanje finančne pomoči državam v razvoju učinkovit način za krepitev vpliva EU v svetu.

Med vprašanji o glavnih izzivih za razvoj pa so bila izpostavljena področja izobraževanja, miru in varnosti ter čiste vode in sanitarne ureditve.

Več informacij in raziskava

Translate »