Najnovejša raziskava evropskega javnega mnenja Evrobarometer  je pokazala, da se je ugled EU v zadnjih mesecih med Evropejci izboljšal, od predhodnega merjenja se je namreč v vseh razen v treh članicah podoba EU izboljšala. Slovenci so med vsemi državljani Evropske unije najmanj zadovoljni z delovanjem demokracije v lastni državi, še kaže raziskava.

V Sloveniji ima Evropska unija pozitiven ugled za več kot polovico vprašanih, ugotavlja danes objavljena raziskava. Da pandemija pušča močan pečat v življenjih Evropejcev, razkrivajo odgovori na vprašanje o dveh najpomembnejših zadevah, s katerima se trenutno soočata Slovenija in EU. Na obeh ravneh državljani kot najpomembnejši zadevi izpostavljajo zdravstveno problematiko in gospodarsko situacijo.

Slovenci so med vsemi državljani Evropske unije najmanj zadovoljni z delovanjem demokracije v lastni državi; s tem je zadovoljnih le četrtina vprašanih (25 %). Tudi na ravni EU27 je v povprečju zaznati rahel upad zadovoljstva z delovanjem demokracije, je pa več Evropejcev z delovanjem demokracije v lastni državi zadovoljnih kakor nezadovoljnih.

Identiteta državljana EU je močno prisotna v zavesti prebivalcev vseh članic, saj državljansko pripadnost EU v povprečju čuti skoraj tri četrtine vprašanih, pri čemer je občutek državljanske pripadnosti EU med Slovenci še posebej močno izražen (82 %).

Po mnenju Slovencev slovenski mediji zagotavljajo zaupanja vredne informacije (59 %, v EU27 62 %). Še nekoliko večji delež vprašanih ocenjuje, da slovenski mediji zagotavljajo raznolikost pogledov in informacij (65 % Slovencev, 70% Evropejcev).

Standard Eurobarometer 94 – Winter 2020-2021

Raziskavo Eurobarometer 94 (zima 2020-2021) za Slovenijo lahko prenesete na tej povezavi.


Pripravila: PV

Foto: Canva

Translate »