Eurostat je pripravil poročilo o mobilnosti v Evropi, ki predstavlja podatke o mobilnosti v državah članicah EU na številnih ravneh: migracije, izobraževanje, delo, turizem … Poročilo se osredotoča na mobilnost v Evropi na veliko različnih načinov, skozi ljudi in ne skozi dobrine. Poročilo je predstavljeno s kratkimi besedili, interaktivnimi vizualnimi orodji in infografikami.

Publikacija je razdeljena na 4 poglavja, vsako ima 4 dele:

  • Evropski “talilni lonec” opisuje ljudi, ki vstopajo in izstopajo iz držav članic EU. To poglavje je posvečeno tudi ljudem, ki pridobivajo državljanstvo ali dovoljenja za bivanje. Za pregled so podatki o ljudeh, ki živijo v Evropi razdeljeni na nacionalnost države, drugih držav EU in držav izven EU.
  • Izobraževanje in delo v tujini vključuje podatke o ljudeh, ki se izobražujejo v tujini, vključno s študentkami in študenti Erasmus. Vsebuje tudi podatke o ravni izobrazbe in delu glede na državljanstvo. Del poglavja je namenjen prečkanju mej na poti na delo, del pa tudi na notranje migracije med regijami.
  • Vlaki, letala in avtomobili se osredotoča na to, kako ljudje potujejo na delo in drugam – z avtomobilom, vlakom ali avtobusom? Del se ukvarja s številom in starostjo avtomobilom, medtem ko drugi predstavlja število ljudi, ki potujejo z letalom, tako znotraj kot izven Evrope, kot tudi ljudi, ki potujejo z ladjo. Predstavljena so največja potniška letališča in pristanišča.
  • Zunaj in okrog se osredotoča na turizem. Poglavje vključuje namen potovanj, kje se turisti nastanijo, glavne destinacije in prevozna sredstva. Prav tako predstavlja število potovanj in porabo na potovanjih.

Interaktivno poročilo v celoti v angleščini najdete tukaj.

Translate »