Evropska unija (EU) vse več uradne razvojne pomoči namenja za uresničevanje nacionalnih, zunanjepolitičnih in varnostnih interesov, medtem ko je vse manj razvojne pomoči namenjene najmanj razvitim državam. Novo poročilo Evropskega združenja nevladnih organizacij za pomoč in razvoj (European NGO confederation for Relief and Development – CONCORD) raziskuje uporabo pomoči EU za odziv na varnostne grožnje ter opozarja EU na negativen vpliv, ki ga ima prioritizacija varnosti na trajnostni razvoj.

Razvojna pomoč, namenjena za preprečevanje konfliktov in vzpostavljanje miru ter varnosti (1,06 milijard evrov v letu 2015), je v zadnjem desetletju presegla rast drugih oblik pomoči. Varnostni interesi EU ne vplivajo samo na višino pomoči, namenjene preprečevanju konfliktov in vzpostavljanju miru ter varnosti, temveč tudi na izbiro držav prejemnic s strani donatoric. Danes se večji delež pomoči namenja državam in regijam, ki ogrožajo varnostne interese EU ter njenih držav članic, pri čemer se Maroko, Turčija, Pakistan in Egipt uvrščajo med 10 največjih prejemnikov pomoči EU.

Pred varnostno konferenco v Münchnu (ki je potekala med 16. in 18. februarjem) so razvojne nevladne organizacije, med članicami CONCORD-a je kot nacionalna platforma tudi SLOGA, voditelje EU pozvale, naj prenehajo s prioritizacijo varnostnih interesov, saj s tem ogrožajo razvojno agendo, hkrati pa naj dolgoročne rešitve za izgradnjo miru ter človekove varnosti postavijo v središče izdatkov EU za razvojno pomoč, namenjene za preprečevanje konfliktov in vzpostavljanje miru ter varnosti.

Translate »