V Somaliji so se razmere začele zelo hitro poslabševati, zato je Evropska komisija (DG ECHO) vzpostavil humanitarni zračni most za dostavo nujnih zalog na težko dostopna območja, ki niso več dostopna po cesti. To bo obsežna logistična operacija, za katero bo po ocenah potrebnih od 50 do 70 poletov.

Prvi poleti s 6,5 tone terapevtske prehrane in medicinskih pripomočkov za humanitarnega partnerja EU Action Against Hunger so se začeli 6. julija 2022, sledili pa bodo še poleti v v regije Baidoa, Luuq in Wajid z zalogami za humanitarne partnerje.

Komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič je ob vzpostavitvi zračnega mostu dejal: “Somalija se sooča s povečano nevarnostjo lakote. Zgodovinska suša, ki je prizadela Afriški rog, in posledice ruske agresivne vojne v Ukrajini povzročajo ogromno trpljenja in razseljevanja. Zaradi suše je bilo razseljenih že več kot 805 000 ljudi, razmere pa se bodo po pričakovanjih le še poslabšale. Organiziramo vrsto letov, s katerimi bomo našim humanitarnim partnerjem v oddaljenih regijah Somalije, kjer je letalski prevoz edini način za dostavo te pomoči, dostavili osnovne zaloge, predvsem hrano in zdravila.”

© European Union

Translate »