V petek, 28. maja je potekala konferenca portugalskega predsedovanja na temo “EU and Africa: towards the partnership of equals”, ki je tudi naslov stališča NVO glede odnosov EU-Afrika.

Cilj EU je okrepiti svojo vlogo globalnega akterja pri uvajanju strateških sprememb (kot je poskus večjega usklajevanja med geoplitikami, povezanih z zunanjim delovanjem – kot so varnost, trgovina in migracije – in glede na sedanje prednostne naloge Evropske komisije), institucionalne spremembe (npr. prehod z GD DEVCO na  GD INTPA) in tudi v zvezi z instrumenti (vključno z združevanjem različnih instrumenti zunanjega delovanja za sosedstvo, razvoj in mednarodno sodelovanje Instrument – NDICI-Globalna Evropa).

Zdi se, da smo dosegli točko soglasja glede potrebe po spremembi paradigme odnosov med EU in Afriko, pri čemer sta obe strani ponovno potrdili, da nameravata uresničiti bolj učinkovito, pravično in strateško partnerstvo. Glede paradigme “partnerstva enakih” so odnosi med EU in Afriko na posameznih področjih še posebej nesimetrični, kar ima za posledico različne zmogljivosti in kapacitete (človeški, tehnični, finančni). S tem je povezano tudi dejstvo, da je evropsko povezovanje veliko bolj napredno od afriške integracije, kar se odraža v zmogljivosti posameznih institucij in ima za posledico pomembne strukturne razlike v mandatu, statusu, avtonomiji, itd.

Podrobneje o odnosih med Afriko in EU si lahko preberete v navedenem stališču EU and Africa: towards the partnership of equals.

Pripravil: MH


Projekt »Za odprto, pravično in trajnostno Evropo v svetu – Projekt predsedovanja EU 2020–2022« financira Evropska unija in izvajajo Združenje nemških razvojnih in humanitarnih nevladnih organizacij (VENRO), Portugalska platforma nevladnih razvojnih organizacij (Plataforma ONGD), SLOGA, platforma nevladnih organizacij za razvoj, globalno učenje in humanitarno pomoč, ter Evropsko združenje nevladnih organizacij za pomoč in razvoj (CONCORD). Projektne aktivnosti v Sloveniji sofinancirata Evropska unija in Ministrstvo za javno upravo (iz Sklada za nevladne organizacije). Stališča in mnenja v nobenem primeru ne odražajo stališča ali mnenj financerjev. 

EU PP: logotip eu pp, mju in eu

Translate »