Caritas Europa bo 23. junija 2022 organiziral spletni seminar, da bi ustvaril prostor za dialog o odzivu EU na ljudi, ki bežijo pred konfliktom v Ukrajini, ter z namenom razmisleka o nedoslednih praksah in političnih možnostih za izboljšanje sprejema vseh beguncev.

Vojna v Ukrajini je namreč sprožila politično in javno solidarnost do ukrajinskih beguncev, kakršne še ni bilo. Države članice EU so se prvič soglasno odločile, da bodo aktivirale direktivo o začasni zaščiti iz leta 2001, s čimer so ukrajinskim beguncem in nekaterim drugim državljanom držav nečlanic EU zagotovile takojšnjo zaščito za obdobje do treh let ter pravice do dostopa do zdravstvenega varstva, izobraževanja, zaposlitve in nastanitve ter do združitve družine. Ta pogumni odziv je bil potreben in ga je treba pohvaliti. Vendar pa je v ostrem nasprotju s sovražno in sporno azilno politiko do drugih ljudi, ki iščejo zaščito v Evropi. Ta diferencirana obravnava – tako v pripovedi kot v praksi – lažno implicira, da obstajajo “pravi begunci”, ki si zaslužijo zaščito in naše sočutje, v nasprotju z “drugimi”, ki iščejo zatočišče in so sumljivo obravnavani kot potencialni zlorabljavci preobremenjenega azilnega sistema ter označeni kot “nezakoniti migranti”. Takšni zavajajoči in omejevalni pristopi spodkopavajo pravico do azila v Evropi, Konvencijo o statusu beguncev in pravni red EU na področju azila, ki naj bi prosilcem za azil in beguncem zagotavljal vrsto pravic in postopkovnih jamstev.

Da bi zagotovili pravične in dosledne odzive azilne politike dolgoročno, mreža Caritas spodbuja dialog s političnimi odločevalci, zato želi v prihodnje vplivati, da se bo omogočil prostor za izmenjavo in razpravo o tem, kaj se je mogoče naučiti za prihodnost. Zlasti želimo spodbuditi razmislek o pozitivnih ukrepih, ki so jih EU in njene države članice sprejele v odziv na tiste, ki bežijo pred vojno v Ukrajini, ter oblikovati strategijo, kako najbolje mobilizirati in izkoristiti politično voljo in solidarnost državljanov, da bi izboljšali sedanje azilne politike EU in politike sprejema ter olajšali dolgoročno vključevanje vseh beguncev.

Podrobnejše informacije in prijava na spletni seminar.

Translate »