29. novembra 2019 je v Narodnem muzeju Slovenije – Metelkova potekalo drugo usposabljanje »Globalno učenje na preseku človekovih pravic, trajnostnega razvoja in migracij« v organizaciji platforme SLOGA. Tokratno usposabljanje v okviru projekta #MigratED, ki so se ga udeležili pedagogi_nje, nevladnice_ki in aktivni_e na področju globalnega učenja, je naslovilo medijsko pismenost v povezavi z migracijami, enakost spolov ter spolne stereotipe, podnebne spremembe in migracije ter ozaveščanje o otrokovih pravicah z uporabo digitalnih orodij.

Uvodna delavnica, ki jo je izvedla dr. Sonja Merljak Zdovc z Zavoda Časoris, je naslovila migracije v medijih in javnem diskurzu s poudarkom na medijski pismenosti ter prepoznavanju dezinformacij in lažnih novic. Sledila je delavnica o spolnih stereotipih z Ano Kalin iz Foruma za enakopraven razvoj, v okviru katere so udeleženke_ci razmišljali o spolnih stereotipih s pomočjo namizne igre Tako je!. Popoldanski del je bil namenjen migracijam in podnebnim spremembam; Tina Trdin z Društva Humanitas je z izkustveno metodo udeležencem_kam približala povezave med naravnimi nesrečami in prisilnimi migracijami. Sklepni del usposabljanja je bil namenjen uporabi digitalnih orodij pri ozaveščanju o otrokovih pravicah; mag. Maša Gorjup je predstavila uspešne kampanje UNICEF Slovenija, pri katerih so uporabili tudi digitalna orodja.
Usposabljanje je potekalo v okviru evropskega projekta #MigratED, ki združuje osem partnerjev iz Italije, Portugalske, Grčije, Cipra in Slovenije. Projekt si prizadeva razširjati dobre prakse globalnega učenja o vprašanjih medkulturnega dialoga, migracij, človekovih pravic in trajnostnega razvoja ter ozaveščati mlade o človekovih pravicah in migracijah z uporabo digitalnih orodij, s tem pa prispevati k vključujočem izobraževanju tudi za otroke ter mlade z migrantskim ozadjem.

migrated_disclaimer

Translate »