Home Dogodki Dogodek Predstavitev pobude za podelitev statusov pravičnotrgovinskih mest v Sloveniji
Logo Focus

Predstavitev pobude za podelitev statusov pravičnotrgovinskih mest v Sloveniji

VABILO ZA MEDIJE

PREDSTAVITEV POBUDE ZA PODELITEV STATUSOV PRAVIČNOTRGOVINSKIH MEST V SLOVENIJI IN PRAVIČNEGA KIFELJČKA

V torek, 15. 11. 2022, ob 10. uri bo v prostorih Biotehniškega izobraževalnega centra (BIC) Ljubljana, na Ižanski 10 potekala predstavitev kriterijev za pravičnotrgovinskega mesta v Sloveniji. Po novem se bodo za ta naziv lahko potegovala tudi slovenska mesta. Zbrane bo z video izjavo nagovoril 

  • Franc Bogovič, slovenski poslanec v Evropskem parlamentu

Ostali govorci:

  • Živa Lopatič, vodja Pravične trgovine Slovenija, 
  • Jerneja Seibert, profesorica na BIC Ljubljana, 
  • predstavnik Mestne občine Ljubljana ter 
  • Živa Kavka Gobbo, predsednica društva Focus (video izjava).

Predstavili bodo tudi družbeno inovacijo in sicer v Sloveniji zasnovan ter narejen pravični kifeljček, sestavljen iz sestavin znanega porekla, ki je nastal v sodelovanju Pravične trgovine Slovenija in BIC Ljubljana. 

Zadnjih 18 let na področju krepitve pravične trgovine in opozarjanju o problemih globalne trgovine delovale predvsem nevladne organizacije z vedno večjo podporo izobraževalnih ustanov. Zdaj si želimo, da se v ozaveščanje in preobrazbo trgovine v bolj pravično aktivno vključijo tudi občine. Zato smo v sodelovanju s skrbno izbrano komisijo, sestavljeno iz predstavnikov nevladnih organizacij, socialnih in drugih podjetij, občine ter izobraževalne ustanove, pripravili kriterije za pridobitev statusa pravičnotrgovinskega mesta v Sloveniji. Mednarodna iniciativa za pravičnotrgovinska mesta (angl. International Fair Trade Towns) deluje po vsem svetu, status pa si je do danes zagotovilo že več kot 2000 mest po vsem svetu. Tako se lahko končno tudi slovenske občine potegujejo za ta naziv.

Izjava Žive Lopatič: “Način delovanja pravične trgovine je dejansko pogled v prihodnost, saj s svojimi aktivnostmi dokazuje, da so razmerja v mednarodni trgovini lahko tudi drugačna, pravična in brez izkoriščanja. Raziskave kažejo, da se nujnosti odpravljanja izkoriščanja ljudi in okolja v trgovinskih odnosih zaveda vedno več posameznikov in se posledično na to odzivajo politični akterji vsaj na mednarodni ravni. Mi pa smo se odločili, da prizadevanja prenesemo tudi na lokalno raven z večjim vključevanjem občin v naša prizadevanja.”

Ker pa smo želeli pokazati, da lahko s sodelovanjem dosežemo resnične spremembe, smo v sodelovanju z dijaki, kuharji in učitelji iz BIC zasnovali pravični rogljiček. Ta rogljiček ne vsebuje otroškega dela in uničevanja okolja, spodbuja pa lokalno pridelavo in povezovanje.

Izjava Žive Kavka Gobbo: “Pridružili smo se projektu, da lahko s sodelovanjem akterjev na lokalni ravni dosežemo velike spremembe pri preprečevanju kršitev v mednarodni trgovini in spodbujamo etične načine delovanja. Preko informiranja in dejanskih sprememb bomo tudi okoljsko bolj odgovorni. Če pa se ob tem lahko posladkamo s kifeljčkom brez skrbi, da so kakav obirale otroške roke, še toliko bolje.”

Več o sogovornikih in sogovornicah na dogodku sporočimo v tednu pred dogodkov, do takrat pa smo na voljo za dodatna vprašanja in informacije:

Živa Lopatič, ziva@pravicna-trgovina.si, 041 352 075
Elena Lunder, elena@pravicna-trgovina.si


Vse o statusu pravičnotrgovinskega mesta v Sloveniji bo do napovedanega dogodka objavljeno na spletni strani www.pravicna-trgovina.si, v tiskani obliki pa na voljo na dogodku.

NEKAJ VEČ O PRAVIČNI TRGOVINI IN PRAVIČNOTRGOVINSKIH MESTIH PO SVETU

Pravična trgovina je »trgovinsko partnerstvo”, ki temelji na dialogu, transparentnosti in spoštovanju in si prizadeva za večjo enakopravnost v mednarodni trgovini. Prispeva k trajnostnemu razvoju s tem, da ponuja boljše pogoje prodaje in zagotavlja pravice marginaliziranih proizvajalcev in delavcev, predvsem iz ekonomsko manj razvitih dežel. Organizacije, ki se ukvarjajo s pravično trgovino in ki jih podpirajo potrošniki, se aktivno vključujejo v podpiranje proizvajalcev, osveščanje in vodenje kampanj za spremembe v pravilih in praksi konvencionalne mednarodne trgovine. (Definicija Svetovne pravično trgovinske organizacije – WFTO – World Fair Trade Organization)

Zavod za pravično trgovino, 3MUHE, vodi in organizira gibanje za pravično trgovino v Sloveniji in je pobudnik iniciative za vzpostavitev programa za podelitev statusa mesta pravične trgovine (Fair Trade Town) tudi slovenskim mestom. Mednarodna iniciativa Fair Trade Towns deluje po vsem svetu, status pa si je do danes zagotovilo že več kot 2000 mest po celem svetu.

Namen podeljevanja statusa je širša podpora gibanju za pravično trgovino in večja mobilizacija akterjev, ki lahko pripomorejo k temu, da trgovina postane bolj pravična. Pravična trgovina v središče postavlja človeka in okolje ter s tem spreminja odnose v globalnih dobavnih verigah, vedno bolj pa vpliva tudi na ta razmerja v lokalnih okoljih. Še večjo spodbudo tem spremembam na bolje pa dodajajo mesta pravične trgovine (Fair Trade Towns), ki dajejo močno sporočilo o tem, kakšne odnose med proizvajalci, trgovci in uporabniki si želimo v našem okolju. Aktivnosti v sklopu pravično trgovinskih mest imajo lahko neposredne koristi za male pridelovalce_ke in delavce_ke, saj povečujejo povpraševanje za njihove izdelke ter zavedanje o tem, da je pomembno vedeti, od kod prihajajo izdelki in na kakšen način so narejeni.

Mesta pravične trgovine so tudi integralen del izpolnitve ciljev trajnostnega razvoja. Trajnostno delovanje mestnih občin je jedro cilja 11: trajnostna mesta in naselja, še posebej pomembno pa je tudi za cilj 12: zagotovitev trajnostnih načinov proizvodnje in potrošnje, na primer preko lastnih praks v javnem naročanju ter podporo trajnostnih podjetij.

Prvo iniciativo za podelitev statusa pravično trgovinskega mesta so oblikovali leta 2000 v mestu Garstang v Veliki Britaniji in ga imenovali kot prvo mesto pravične trgovine na svetu. Merila za imenovanje je v sodelovanju z lokalnimi akterji oblikovala Fairtrade Foundation. Pet temeljnih ciljev, ki so jih oblikovali, je postalo temelj vseh inicativ po svetu, ki so sledile britanski. Danes se gibanje za podelitev statusa mesta pravične trgovine širi predvsem prek “grassroot” organizacij. V Sloveniji smo s podporo “NGO small grants programme” ameriške ambasade dobili priložnost, da takšno iniciativo oblikujemo tudi pri nas, določimo merila za podelitev statusa pravično trgovinskega mesta in pripravimo prvo kampanjo za podelitev omenjenega statusa.

Mesta pravične trgovine povezuje pet temeljnih ciljev pravično trgovinskih mest, ki jim bomo sledili tudi v Sloveniji:

  • Lokalna skupnost sprejme resolucijo, ki podpira pravično trgovino in se zaveže, da bo povečala uporabo izdelkov pravične trgovine.
  • Izdelki pravične trgovine so na voljo v trgovinah na tem območju ter v lokalnih kavarnah in drugih gostinskih obratih.
  • Izdelke pravične trgovine uporabljajo v številnih lokalnih podjetjih in javnih zavodih (šole, univerze itd.).
  • Pridobitev medijske pozornosti in civilna podpora kampanji.
  • Vzpostavljena je lokalna usmerjevalna skupina mesta pravične trgovine, ki zagotavlja stalno zavezanost statusu mesta pravične trgovine.

Dogodek se je zaključil.

Datum

15. 11. 2022
Pretekli dogodek!

Čas

10:00 - 12:00
Področje

Izberite jezik / Translate

Koledar dogodkov

maj 2024

P
T
S
Č
P
S
N
29
30
1
2
3
4
5
Dogodki za 1 maj
Ni dogodkov
Dogodki za 2 maj
Ni dogodkov
Dogodki za 3 maj
Ni dogodkov
Dogodki za 4 maj
Ni dogodkov
Dogodki za 5 maj
Ni dogodkov
6
7
8
9
10
11
12
Dogodki za 6 maj
Ni dogodkov
Dogodki za 7 maj
Ni dogodkov
Dogodki za 8 maj
Ni dogodkov
Dogodki za 9 maj
Ni dogodkov
Dogodki za 10 maj
Ni dogodkov
Dogodki za 11 maj
Ni dogodkov
Dogodki za 12 maj
Ni dogodkov
13
14
15
16
17
18
19
Dogodki za 13 maj
Ni dogodkov
Dogodki za 14 maj
Ni dogodkov
Dogodki za 15 maj
Ni dogodkov
Dogodki za 16 maj
Dogodki za 17 maj
Ni dogodkov
Dogodki za 18 maj
Ni dogodkov
Dogodki za 19 maj
Ni dogodkov
20
21
22
23
24
25
26
Dogodki za 20 maj
Ni dogodkov
Dogodki za 21 maj
Ni dogodkov
Dogodki za 23 maj
Dogodki za 24 maj
Ni dogodkov
Dogodki za 25 maj
Ni dogodkov
Dogodki za 26 maj
Ni dogodkov
27
28
29
30
31
1
2
Dogodki za 27 maj
Ni dogodkov
Dogodki za 28 maj
Ni dogodkov
Dogodki za 29 maj
Dogodki za 30 maj
Dogodki za 31 maj
Dogodki za 1 junij
Dogodki za 2 junij
Translate »