Home Dogodki Delavnice Dogodek Konferenca: Enakost spolov v kulturi

Konferenca: Enakost spolov v kulturi

Mesto žensk vabi na konferenco »Enakost spolov v kulturi«, ki bo v okviru festivala Mesto žensk potekala 25. septembra v Stari mestni elektrarni in prek spleta. V okviru dogodka se bosta odvila predavanje in delavnica, ki ju bo vodila Else Christensen-Redzepovic, strokovnjakinja in svetovalka za mednarodne kulturne povezave pri agenciji MIDENA Creatives.

Med 11. in 12. uro bo potekalo predavanje “Enakost spolov – sredstvo za doseganje uspega pri izpolnjevanju Unescovih sedemnajstih ciljev trajnostnega razvoja (Agenda 2030)

Else Christensen-Redzepovic se bo v svojem predavanju osredotočila na dokumente Združenih narodov in Evropske unije, ki spolno enakost obravnavajo kot eno svojih prioritetnih področij. Posebej bo izpostavila vrsto konkretnih ukrepov, ki jih načrtuje Evropska unija, denimo za odpravljanje plačne vrzeli med spoloma in razvoj nove evropske Strategije za enakost spolov, ki bo začela veljati letos.

Ker presečne razlike med spoloma vztrajajo v skoraj vseh kulturnih in ustvarjalnih sektorjih, jih je treba prepoznati ter se jih lotiti s specifičnimi politikami in ukrepi. Predavateljica bo spregovorila o veljavnem Delovnem načrtu za kulturo (2019–2022), v katerem je Svet Evropske unije enakost spolov umestil med pet prednostnih nalog, saj je spoznal, da kultura lahko odigra ključno vlogo pri izpodbijanju spolnih stereotipov in spodbujanju emancipatornih družbenih sprememb. Naslovila bo tudi program Ustvarjalna Evropa 2021–2027, ki še čaka na potrditev, a je oblikovan v skladu s temi smernicami.

Po predavanju bo Else Christensen-Redzepovic na voljo za vprašanja. Predavanja se lahko udeležite v Stari mestni elektrarni, kjer bo potekal prenos spletnega predavanja v živo, ali z obiskom Zoom konference. V obeh primerih je prijava obvezna: rezervacije@cityofwomen.org.

Med 12. in 14. uro pa bo potekala delavnica “Enakost spolov kulturi”.

Razpravljale* bodo o treh področjih enakosti spolov:

  1. Katere so glavne razlike med spoloma v kulturnem in ustvarjalnem sektorju ter kaj je njihovo osrednje gonilo?
  2. Kako v kulturnem in ustvarjalnem sektorju zagotoviti, da bodo delavke deležne enakih možnosti kot njihovi moški kolegi?
  3. Kakšni ukrepi, če sploh kakšni, bi bili potrebni, da bi ženske lahko uresničevale svoje pravice in svoboščine na področju kulturnega udejstvovanja po lastni izbiri?

Vsako temo bo uvodoma na kratko predstavila Else Christensen-Redzepovic, zatem se bodo udeleženke razdelile v tri spletne podskupine, v katerih bodo razpravljale o izbrani temi. Vsaka skupina bo imela moderatorko in poročevalko, sklepe posameznih razprav pa bodo skupine predstavile ob koncu delavnice.

*Vključuje vse spole.

Delavnice se lahko udeležite v Stari mestni elektrarni ali prek Zoom konference.

Obvezne prijave do zapolnitve mest: rezervacije@cityofwomen.org.


Organizacija: Mesto žensk, v sodelovanju z Motovilo (Centrom Ustvarjalna Evropa v Sloveniji) in Mestno občino Ljubljana (EPK 2025 kandidatka); podpora: Ministrstvo za kulturo, Mestna občina Ljubljana.

Dogodek se je zaključil.

Datum

25. 09. 2020
Pretekli dogodek!

Čas

11:00 - 14:00
Področje

Koledar dogodkov

februar 2023

P
T
S
Č
P
S
N
30
31
1
2
3
4
5
Dogodki za 1 februar
Ni dogodkov
Dogodki za 2 februar
Ni dogodkov
Dogodki za 3 februar
Ni dogodkov
Dogodki za 4 februar
Ni dogodkov
Dogodki za 5 februar
Ni dogodkov
6
7
8
9
10
11
12
Dogodki za 6 februar
Ni dogodkov
Dogodki za 7 februar
Ni dogodkov
Dogodki za 8 februar
Ni dogodkov
Dogodki za 9 februar
Ni dogodkov
Dogodki za 10 februar
Ni dogodkov
Dogodki za 11 februar
Ni dogodkov
Dogodki za 12 februar
Ni dogodkov
13
14
15
16
17
18
19
Dogodki za 13 februar
Ni dogodkov
Dogodki za 14 februar
Ni dogodkov
Dogodki za 15 februar
Ni dogodkov
Dogodki za 16 februar
Ni dogodkov
Dogodki za 17 februar
Ni dogodkov
Dogodki za 18 februar
Ni dogodkov
Dogodki za 19 februar
Ni dogodkov
20
21
22
23
24
25
26
Dogodki za 20 februar
Ni dogodkov
Dogodki za 21 februar
Ni dogodkov
Dogodki za 22 februar
Ni dogodkov
Dogodki za 23 februar
Ni dogodkov
Dogodki za 24 februar
Ni dogodkov
Dogodki za 25 februar
Ni dogodkov
Dogodki za 26 februar
Ni dogodkov
27
28
1
2
3
4
5
Dogodki za 27 februar
Ni dogodkov
Dogodki za 28 februar
Ni dogodkov