Vsi predstavniki slovenskih NVO bomo v Heratu delali v okviru nemške organizacije HELP, ki afganistanskim povratnikom iz Irana nudi pomoč pri reintegraciji v afganistansko družbo. To je precej dolgotrajen proces, ki pa ga na HELPu z odliko izvajajo in so v primerjavi z drugimi mednarodnimi organizacijami, med njimi tudi Visoki komisariat za begunce, veliko učinkovitejši, prav tako pa se najbolj posvečajo prav najbolj ranljivim, kot so ženske z otroki ali invalidi.

Ker afganistanski begunci v Iranu večkrat veljajo za drugorazredne državljane in imajo omejen dostop do življenjsko potrebnih storitev kot so izobraževanje ali zdravstvo, se jih večina želi vrniti, vendar ne vedo, kaj jih čaka na afganistanski strani meje. Zato ima HELP svoje predstavnike tudi v Iranu, ti pa afganistanske begunce obveščajo o dejavnostih organizacije in kaj jim ta nudi ob prihodu v Afganistan. Poleg tega ima HELP svoje osebje tudi na meji, kjer povratniki prejmejo vse potrebne informacije o organizaciji in kako jim lahko ta pomaga.

Tistim, ki se odločijo vrniti v domovino, HELP najprej priskrbi prenočišča, ki so po navadi najeti prostori drugih Afganistancev. Ti potem v zameno za to, da gostijo povratnike, prejmejo možnost brezplačnega poklicnega izobraževanja, ki ga organizira HELP in ki se ga morajo udeležiti tudi povratniki. Poleg tega prejmejo tudi hrano, ki so jo prav tako vsak dan v času izobraževanja deležni povratniki iz Irana.

Proces izobraževanja poteka od štirih do šestih mesecev, glede na poklic. Vsak povratnik ima možnost izbire med večjim številom poklicnih izobraževanj, od kleparstva, mizarstva, električarja, kmetijstva za moške do frizerstva, šivanja, peke za ženske. Ob zaključku izobraževanja vsak povratnik prejme tudi orodje za svoj poklic, s pomočjo katerega potem lahko išče zaposlitev, se samozaposli ali s kolegi – drugimi povratniki – ustanovi zadrugo. Predstavniki organizacije HELP pri tem svetujejo, iščejo potencialne delodajalce in pomagajo.

V okviru organizacije izvajajo tudi osnovna izobraževanja za nepismene, posvečajo pa se tudi invalidom, slepim in gluhim. Prav slednji so še posebej ranljivi in pomoči potrebni, saj v afganistanski družbi še vedno veljajo za manjvredne in so zato zapostavljeni. HELP tako v sodelovanju z lokalnimi partnerskimi organizacijami skrbi za tečaje Braillove pisave, znakovnega jezika ter osnov angleškega jezika in računalništva.