Evropska komisija je pred mednarodnim dnevom spomina na holokavst 27. januarja objavila rezultate raziskave o mnenju Evropejcev o antisemitizmu. Raziskava Eurobarometer je pokazala na razkorak pri dojemanju antisemitizma: 89 % Judov pravi, da se je antisemitizem v zadnjih petih letih močno povečal, medtem ko tako meni samo 36 % splošne javnosti. Povprečno le štirje od desetih Evropejcev menijo, da je holokavstu v šolah namenjene dovolj pozornosti, 34 % vprašanih pa jih ne ve, da je zanikanje holokavsta kaznivo dejanje. 75% vprašanih Slovencev meni, da antisemitizem v Sloveniji ni problem, nasprotno meni le 16% vprašanih.

Prvi podpredsednik Komisije Frans Timmermans je pred dnevom spomina na holokavst povedal, da sovražnost spet postaja politično orodje, judovske skupnosti pa prepogosto živijo v strahu pred diskriminacijo, zlorabo in celo nasiljem. Poudaril je, da moramo ohraniti spomin na najtemnejše strani zgodovine, da dogodki ne bodo šli v pozabo in da se pretekle grozote ne bodo ponovile. Podpredsednik Timmermans bo ob tej priložnosti obiskal Poljsko.

Raziskava o dojemanju antisemitizma v Evropi je bilo opravljena med 27.600 osebami po vsej EU. Mednarodni dan spomina na holokavst je bil izbran v spomin na osvoboditev koncentracijskega taborišča Auschwitz-Birkenau pred 74 leti.

Translate »