Slovenija je že 18. aprila dosegla dan okoljskega ali ekološkega dolga, kar pomeni, da smo do tega dne porabili vse vire in ekosistemske storitve, ki jih lahko Zemlja obnovi v enem letu. Zato bomo več kot osem mesecev živeli v t. i. ekološkem dolgu. Slovenija nenehno povečuje svoj dolg, vsako leto dan ekološkega dolga dosežemo prej. Če bi vsi živeli kot Slovenci, bi potrebovali 3,4 planeta v velikosti Zemlje. Posledice prekoračitve so že jasne: najbolj očitni sta izguba habitatov in vrst ter kopičenje ogljika v ozračju.

Po podatkih organizacije Global Footprint Network je dan ekološkega dolga v Sloveniji letos nastopil 18. aprila. Slovenski dan ekološkega dolga se je premaknil z lanskega 30. aprila. Če bi vsi na svetu živeli kot prebivalci Slovenije, bi potrebovali 3,4 planeta v velikosti Zemlje. Svet bi v povprečju potreboval 1,75 planeta, največ ali 5,1 planeta pa bi potrebovale ZDA, so izračunali v organizaciji.

Dan okoljskega/ekološkega dolga (Earth Overshoot Day) je dan, na katerega človeštvo izkoristi naravne vire, ki jih ima na voljo v enem letu, in vstopi v ekološki dolg do prihodnjih generacij. Dan okoljskega dolga se vsako leto premakne za nekaj dni (dva do tri dni) proti začetku leta.

Pripravila: PV

Translate »