Pohabljanje ženskih spolnih organov je izjemno škodljiva praksa, ki krši človekove pravice, otrokove pravice ter pravice deklet in žensk do telesne in duševne nedotakljivosti. Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) je vsako leto na milijone žensk in deklic v EU in po svetu izpostavljenih nasilnim praksam pohabljanja ženskih spolnih organov, še mnogo več žensk in deklet pa te prakse ogrožajo. 

Pohabljanje ženskih organov (FGM), ki je mednarodno priznano kot kršitev človekovih pravic do žensk ter oblika zlorabe otrok, naj bi po ocenah prizadelo pol milijona žrtev samo v EU, po celem svetu pa prek 200 milijonov. Do leta 2030 naj bi bilo v nevarnosti, da jih bodo pohabili, še 68 milijonov deklic v 25 državah.

Pred mednarodnim dnem nične tolerance do pohabljanja ženskih spolnih organov (6. februar) je Evropska komisija znova potrdila svojo zavezo, da izkorenini to nesprejemljivo prakso.

Starodavni običaj, ki ga izvajajo v najmanj 27 afriških državah (vasica Cambadju v regiji Bafatá v Gvineji Bissau je prva v tej državi opustila prakso obrezovanja žensk in deklic) ter tudi po nekaterih predelih Azije in Srednjega Vzhoda, po navadi izvedejo lokalne obrezovalke, največkrat z nesteriliziranimi noži ali rezili. Veliko deklic po posegu izkrvavi ali pa umrejo zaradi infekcij. Če poseg preživijo, jih čaka življenje, polno bolečin tako pri uriniranju kot pri menstruaciji, precej velika je tudi verjetnost zapletov pri porodu. Gre za nepopravljive poškodbe telesa, ki povzročajo neznosne bolečine in so v močni povezavi z ekstremnimi čustvenimi travmami.

V petem cilju Agende 2030 za trajnostni razvoj, kjer so zapisani ukrepi za dosego enakosti spolov, so se države zavezale, da bodo do leta 2030 izkoreninile vse sporne običaje, kot so otroške, zgodnje in prisilne poroke ter obrezovanje deklic.

Podatke in več informacij dobite na:

Translate »