Boljše ravnovesje, boljši svet. Tako se glasi slogan letošnje kampanje ob mednarodnem dnevu žensk, ki ga obeležujemo 8. marca. Nobene povezave z vijolicami in čokolado, kajne? Ideja za dan žensk je prišla s strani ameriških žensk, v Evropi pa so jo »posvojile« Nemke. Verjemite mi, da si niso želele čokolade, čeprav menim, da se je davnega leta 1909 ne bi branile. Ne, želele so si samo, da bi bile obravnavane na enak način kot moške.

Kar slišim glasove nekaterih, ki vztrajno zatrjujejo, da to ni mogoče, ker smo različni. Popolnoma se strinjam. Vendar sem prepričana, da si kot ženska zaslužim enako mero spoštovanja, ki pripada mojemu moškemu kolegu. In isto višino osebnega dohod-ka, če opravljam identično delo, ki mu namenjam isto časa kot on. Je to preveč?

Letos od prvega dneva žensk mineva 110 let. Je prišlo do sprememb? Trditi nasprotno bi bilo nepošteno. V Sloveniji imamo ženske volilno pravico. Lahko se izobražujemo v vseh poklicih, ki so na voljo v hramih učenosti. Lahko se potegujemo za vsa pro-sta delovna mesta. In še marsikaj bi se našlo

Še vedno pa je prostor za izboljšave in napredek. Še vedno je premalo žensk na vodilnih položajih. Še vedno so ženske plačane manj kot moški. Manevrskega prostora je torej več kot dovolj.

Ženske s(m)o sposobne političarke in vodje. Kar poglejte kraljico Elizabeto II. Pri svojih 92-ih letih je najdlje živeča monarhinja. Pa ni edina, ki cveti na polo-žaju, ki zahteva oster um in sposobnosti odločanja. Že mnoge pred njo so dokazale, da so nadarjene in sposobne velikih stvari. Malo pobrskajmo po zgodovini in naučili se bomo marsikatere dragocene lekcije. Istočasno pa se bomo izognili ponavljanju napak preteklosti.

Boljše ravnovesje, boljši svet. Da, skupaj lahko uresničimo petega izmed ciljev trajnostnega razvoja. No, kakšna dobra čokolada pa tudi ne bo škodila.

 

Razmišljanje je pripravila Monika Kotnik, ADRA Slovenija.


 

Razmišljanje je nastalo v okviru projekta Trajnostno. Lokalno. Globalno., ki ga finančno podpira Ministrstvo RS za zunanje zadeve.
Izražena vsebina je v izključni odgovornosti avtorjev in ne odraža stališč Ministrstva RS za zunanje zadeve.WBN SRD TLG SLOGA MRS logo skupen

Translate »