Amnesty International je sporočil, da je Me Nam, vietnamska blogerka, ki je pristala za zapahi zaradi do oblasti kritičnih blogov, po dveh letih končno svobodna. V svojih blogih se je mirno zavzemala za človekove pravice. Amnesty International je pozival odgovorne k njeni brezpogojni izpustitvi, med drugim so jo vključili tudi v letošnji Pišem za pravice.

Naj spomnimo, da je bila priljubljena blogerka Me Nam aretirana 10. oktobra 2016 in zatem osem mesecev pridržana v samici. 29. junija 2017 so jo obsodili na deset let zapora zaradi “izvajanja propagande proti Socialistični republiki Vietnam”.

“Me Nam je bila zaprta po krivici, zato smo izredno veseli, da je izpuščena. A novica ima grenak priokus, saj je bil pogoj za njeno izpustitev eksil, torej bo morala oditi iz države. Poleg tega v vietnamskih zaporih životari še več kot sto ljudi, ker so na miren način izrazili svoje mnenje – v javnosti, na blogih ali Facebooku. Vseeno se želimo osredotočiti na najbolj pomembno: Mami od Gobe, kot je njeno blogersko ime (Goba je vzdevek njene prvorojenke), se je v zaporu zdravje zelo slabšalo in res je pomembno, da je izpuščena,” sporočajo iz Amnesty.

 

Obenem Amnesty vabi vse k podpisu ostalih peticij na Pišem za pravice 2018!

 

Avtorstvo fotografije: Zasebno.

Translate »