Blogerka Me Nam po dveh letih končno izpuščena!

Amnesty International je sporočil, da je Me Nam, vietnamska blogerka, ki je pristala za zapahi zaradi do oblasti kritičnih blogov, po dveh letih končno svobodna. V svojih blogih se je mirno zavzemala za človekove pravice. Amnesty International je pozival odgovorne k njeni brezpogojni izpustitvi, med drugim so jo vključili tudi v letošnji Pišem za pravice.

Naj spomnimo, da je bila priljubljena blogerka Me Nam aretirana 10. oktobra 2016 in zatem osem mesecev pridržana v samici. 29. junija 2017 so jo obsodili na deset let zapora zaradi “izvajanja propagande proti Socialistični republiki Vietnam”.

“Me Nam je bila zaprta po krivici, zato smo izredno veseli, da je izpuščena. A novica ima grenak priokus, saj je bil pogoj za njeno izpustitev eksil, torej bo morala oditi iz države. Poleg tega v vietnamskih zaporih životari še več kot sto ljudi, ker so na miren način izrazili svoje mnenje – v javnosti, na blogih ali Facebooku. Vseeno se želimo osredotočiti na najbolj pomembno: Mami od Gobe, kot je njeno blogersko ime (Goba je vzdevek njene prvorojenke), se je v zaporu zdravje zelo slabšalo in res je pomembno, da je izpuščena,” sporočajo iz Amnesty.

 

Obenem Amnesty vabi vse k podpisu ostalih peticij na Pišem za pravice 2018!

 

Avtorstvo fotografije: Zasebno.