Amnesty International, ki se mu je pridružil tudi Amnesty International Slovenije, poziva grško vlado h ukrepanju proti nehumanim razmeram za begunce v Grčiji.

Amnesty grške oblasti poziva, naj zagotovijo ustrezno in varno namestitev, ustrezne sanitarije ter primerno zdravstveno oskrbo za begunce in iskalce azila, ki so obtičali v Grčiji; in rzagotovijo ranljivim skupinam, vključno z nosečnicami, otroki, ostarelimi, invalidnimi osebami ali ljudmi s kroničnimi boleznimi, dostop do ustreznih storitev in oskrbe.

Medtem ko Evropa zavlačuje pri zagotavljanju rešitev za preselitev beguncev in iskalcev azila iz Grčije, tam na tisoče otrok, žensk in moških ostaja v umazanih in nevarnih starih skladiščih ali šotorih ali pa celo preprosto na prostem, pod neusmiljenim poletnim soncem.

Ostareli, visoko noseče ženske ter novorojenke in novorojenci spijo na tleh. Ljudje, ki trpijo za kroničnimi boleznimi ali so telesno ovirani, so obtičali na neprimernih lokacijah, daleč stran od bolnišnic. Na tisoče otrok izgublja še eno šolsko leto.

Apel