Shakirah (29) je samohranilka s štirimi otroki, begunka iz Burundija, ki živi v kraju Ndejje v Ugandi. Družino preživlja s prodajo afriških oblačil “bitengi”. V času krize ne zasluži skoraj ničesar več, saj ljudje nimajo niti za hrano, kaj šele za oblačila. Ko jim je bilo najteže, je pošiljala otroke igrat k prijateljem v času kosila in upala, da jim bodo dali kaj hrane. Vendar je hrane primanjkovalo povsod.

Shakirah se je vključila v projekt Več hrane in enakosti, manj kriz, in tako pridobila znanje in material za vzpostavitev alternativnih gredic. Z otroki skupaj skrbijo za gredice v skladu z znanjem o sajenju, zalivanju, gnojenju, škodljivcih ipd., ki so ga pridobili na usposabljanju. Zelenjava, ki jo pridelajo (jajčevci, čebula, špinača, korenje ipd.), je pomemben dodatek njihovi borni prehrani.

Več o projektnih aktivnostih

O Najboljših novicah iz sveta
Najboljše novice iz sveta želijo pomagati ljudem, da dosežejo bolj raznolik pogled na svet. Verjamemo, da znanje ustvarja upanje, to pa prinaša motivacijo za ukrepanje. Želimo, da bi globalne cilje poznalo čim več ljudi. Ko namreč ljudje cilje poznajo, lahko zahtevajo odgovornost od političnih voditeljev in zagotovijo, da uresničujejo dane zaveze. Več ljudi, kot je seznanjenih z napredkom in rešitvami, ki jih ima svet že na voljo, več jih lahko prispeva k uporabi teh rešitev. Zgodbe, med njimi tudi tokrat zgodbe projektov slovenskih nevladnih organizacij, nosijo sporočila o številnih prizadevanjih za trajnostno usmerjen svet, ki je vedno bolj povezan in soodvisen. Izdajo časopisa, ki je namenjen ozaveščanju širše javnosti o globalnih izzivih, tudi tokrat koordinira platforma SLOGA.

Preberite celotne Najboljše novice iz sveta 2021 ali pobrskajte po dodatnih vsebinah na spletni strani.


Zgodbe uporabnikov, ki so vključeni v projekte slovenskih nevladnih organizacij, so bile zbrane v okviru projekta Za odprto, pravično in trajnostno Evropo v svetu – projekt predsedovanja EU 2020–2022, ki ga sofinancirajo Ministrstvo RS za javno upravo, Ministrstvo RS za zunanje zadeve in Evropska unija. Izražena vsebina je v izključni odgovornosti avtorjev in ne odraža stališč Vlade Republike Slovenije in/ali EU.

Translate »