V Ženevi poteka 37. redno zasedanje Sveta OZN za človekove pravice. Slovenija kot članica Sveta aktivno sodeluje v razpravah in pogajanjih o resolucijah.

Iz zunanjega ministrstva sporočajo,da je Slovenija, poleg nastopa ministra Erjavca na uvodnem ministrskem delu zasedanja, v prvih dveh tednih 37. zasedanja Sveta sodelovala v interaktivnih razpravah s posebnim poročevalcem o človekovih pravicah in okolju, s posebnima predstavnicama generalnega sekretarja OZN za tematiko nasilja nad otroci in otrok v oboroženih spopadih ter z visokim komisarjem OZN za človekove pravice. Prav tako je sodelovala v panelni razpravi o otrokovih pravicah, ki se je tokrat osredotočala na problematiko otrok v humanitarnih situacijah. V okviru panelne razprave ob 70. obletnici Splošne deklaracije o človekovih pravicah je izrazila polno zavezo in podporo temu prelomnemu dokumentu mednarodnega prava človekovih pravic.

Slovenija je prav tako sodelovala na panelni razpravi o pravicah invalidov. Izjavo je prebrala generalna direktorica za multilateralo, razvojno sodelovanje in mednarodno pravo Sabina Stadler Repnik, ki je v okviru delovnega obiska v Ženevi opravila pogovore s pristojnimi v Uradu visokega komisarja za človekove pravice, veleposlanikom EU delegacije v Ženevi in veleposlanico ZDA, pristojno za ECOSOC.

Dodatno k podanim nacionalnim izjavam se je Slovenija pridružila tudi nekaterim skupinskim izjavam več držav, v katerih je opozorila na še vedno neenak položaj žensk, mdr. na posebne izzive, s katerimi se soočajo invalidne ženske in deklice, ter na potrebo po zagotavljanju spolnega in reproduktivnega zdravja in pravic v humanitarnih situacijah. Poleg tega je skupaj z Avstrijo, Liechtensteinom in Švico (t.i. izjava kvadrilaterale) sodelovala v interaktivni razpravi s posebnim poročevalcem za področje zagovornikov človekovih pravic.

V okviru zasedanja Sveta je na pobudo Velike Britanije v petek, 2. marca 2018 potekala izredna razprava o trenutni akutni situaciji v Vzhodni Guti v Siriji. Konec februarja je Varnostni svet OZN sprejel resolucijo o zahtevi po takojšnjem prenehanju tamkajšnjih spopadov ter vzpostavitvi humanitarnega koridorja. Kljub enoglasni podpori se letalski napadi in obstreljevanja v Vzhodni Guti nadaljujejo. Prebivalci Vzhodne Gute so doživeli številna grozodejstva in pomanjkanja ter se preživljajo brez kakršnekoli zunanje pomoči. Izredna razprava o razmerah v Vzhodni Guti na Svetu za človekove pravice se je zaključila s sprejemom resolucije. Slovenija je glasovala za resolucijo in jo tudi kosponzorirala.

V teku so tudi pogajanja o številnih resolucijah, o katerih bo Svet odločal ob koncu zasedanja. Slovenija skupaj z ožjo skupino za človekove pravice in okolje (Kostarika, Maldivi, Maroko, Slovenija in Švica) vodi pogajanja o resoluciji, katere glavni cilj letos je podaljšanje mandata posebnega poročevalca za vprašanja zavez s področja človekovih pravic v povezavi z uživanjem varnega, čistega, zdravega in trajnostnega okolja. Slovenija skupaj z Avstrijo, Mehiko in Senegalom prav tako  koordinira pogajanja o resoluciji o pravicah pripadnikov narodnih, verskih in jezikovnih manjšin.

Zasedanje se bo zaključilo 23. marca 2018. V vlogi predsednika Sveta nastopa slovenski stalni predstavnik v Ženevi, veleposlanik Vojislav Šuc.