Ministrstvo za zunanje zadeve Republike Slovenije – v okviru Strateškega foruma Bled ter v partnerstvu z Evropsko komisijo in londonskim inštitutom Chatham House – že deveto leto zapored organizira mednarodno konferenco Dan Afrike.

Namen tega mednarodnega dogodka na visoki ravni je poglobitev dvostranskih odnosov in sodelovanja Republike Slovenije z afriškimi državami ter boljše razumevanje in okrepitev sodelovanja med Evropo in Afriko.

Tema letošnje konference je Afrika in EU: Sodelovanje za trajnostno prihodnost. Udeleženci se bodo posvetili vprašanju, kako lahko sodelovanje med Afriko in Evropo omogoči hitrejši prehod v zeleno gospodarstvo in opaznejši napredek pri pobudah podnebne politike. Prav tako bodo obravnavali priložnosti za dolgoročno okrevanje gospodarstva po pandemiji covida-19.

Poldnevna konferenca se bo začela z otvoritveno slovesnostjo, na kateri bo udeležence nagovoril minister za zunanje zadeve Republike Slovenije dr. Anže Logar. Med častnimi govorci bosta nastopila komisarka Evropske unije za mednarodna partnerstva Jutta Urpilainen in komisar za gospodarske zadeve Afriške unije prof. Victor Harison.

Uvodnim nagovorom bodo sledile tri tematske okrogle mize:

  1. Krepitev sodelovanja med EU in Afriko v podnebni politiki in zelenem gospodarstvu,
  2. Po covidu-19: Skupne priložnosti za okrepljeno družbeno in gospodarsko okrevanje in
  3. Po covidu-19: Vloga zasebnega sektorja.

Konferenco bo z nagovorom sklenil državni sekretar na ministrstvu za zunanje zadeve Republike Slovenije Tone Kajzer.

Neposredni prenos bo dostopen na spletni strani Ministrstva za zunanje zadeve Slovenije in na spletni strani inštituta Chatham House.

Translate »