Partnerstva s korporacijami so izziv za katerokoli neprofitno organizacijo, vendar se lahko zdijo še posebej nedosegljiva najmanjšim organizacijam, ki se ne morajo zanašati na velika imena ali mreže.

Eno izmed večjih tveganj za majhne NVO, ki delajo na gradnji programov s korporacijami je past »transakcijskega partnerstva«, ki vodi k zgolj pogodbenemu razmerju, kot pa k nečemu bolj transformativnemu in dvostranskemu. Pomenljivemu partnerstvu, kjer so skupni cilji jedro strategije, cilje pa dosegata oba partnerja.

Teh pet primerov kaže, kako pomemben učinek lahko dosežejo majhne organizacije skozi proaktivno in namerno sodelovanje s podjetji.

 

Sladko partnerstvo

The Enterpreneurial Refugee Network (TERN) je pionirsko socialno podjetje, ki se je povezalo z Ben & Jerry’s leta 2017 da bi dosegla skupni cilj: opolnomočiti podjetnike begunkce_ke v Združenem kraljestvu.

Skupaj sta ustvarila »Ice Academy«, inovativen inkubatorski program za mentorstvo in usposabljanje za begunke_ce. Akademija jim je poleg delne zaposlitve zagotovila tudi neprecenljiv dostop do financ, virov, mrež in priložnosti. Z namenom ozaveščanja je bil predstavljen tudi nov okus sladoleda »Spice & All Things N’Ice«, ter je tudi prispeval k kooperativnemu fondu sredstev, ki ga upravljajo podjetniki in podjetnice iz TERN.

Kaj se majhne NVO lahko naučijo: naj vam manj zgodovine ali vidnosti ne jemlje poguma: ko imate skupno misijo, starost ni pomembna. TERN se je ustanovila malo pred tem, ko je stopila v partnerstvo z znano znamko, ki je bila na trgu že več kot 40 let.

 

Partnerstvo z namenom

On Purpose je skupnost, ki pomaga mladim, da svojo profesionalno kariero spremenijo, tako da postavijo namen pred dobiček. Njihov enoletni program štipendiranja pomaga pripravnikom_cam, da preživijo čas v različnih organizacijah in eden izmed korporativnih partnerjev je Lightful, podjetje s socialnim učnikom, ki razvija tehnologijo kot socialno dobro.

Preko plačanega pripravništva mladi pridobijo nove veščine, prevetrijo tiste, ki jih že imajo in z izpostavljenostjo veliki mreži podjetij in profesionalcev_k, se jim olajša iskanje zaposlitev po koncu pripravništva. Hkrati tudi prispevajo k delu Lightful in njigovi ekipi.

Kaj se majhne NVO lahko naučijo: partnerstva lahko prispevajo h gradnji kapacitet za obe strani, ne gre vedno za vidnost znamke.

 

Partnerstvo s skupnim ciljem

Women Win uporablja moč športa in igre za opolnomočenje žensk skozi razvijanje vodstvenih veščine in podpore pri uveljavljanju njihovih pravic. Leta 2006 je Standard Chartered Bank začela svoj »Goal Programme«, v katerem je Women Win ena izmed glavnih partnerjev. Projekt je kurikulum za dekleta, stara med 12 in 18 let, ki uporablja šport za razvijanje socialnega kapitala in ekonomskih in socialnih veščin.

S ciljem doseči 500 000 deklic do leta 2018 sta Standard Chartered in Women Win povečala doseg iniciative, tako da sta omogočila licenciranje kurikuluma za lokalne partnerje v Aziji in Afriki.

Kaj se majhne NVO lahko naučijo: velika podjetja imajo običajno finančne vire za razvoj programov s socialnim učnikom, vendar se velikokrat zanašajo na ekspertizo majhnih NVO za implementacijo.

 

Mapirano partnerstvo

Mapiranje območij pred krizo je učinkovit način za podporo humanitarnemu delu, ker omogoča tistim, ki odgovarjajo na urgentne razmere, da dosežejo tiste, ki jih potrebujejo bolj unčikovito. The Humanitarian OpenStreetMap Team (HOT) je revolucionarno spremenila upravljanje v katastrofah na odročnih lokacijah skozi podatkovne zemljevide, v sodelovanju z lokalnimi skupnostmi in korporativnimi partnerji.

Kot del projekta Missing Maps Project leta 2016, so uposobili zaposlene pri Accenture za identificiranje »nemapiranih« področij v globalnem prostovoljnem »mapatonu«. Zaposleni_e so se za svojimi mizami (ali v skupinah) posvetili_e mapiranju za tudi samo eno uro.

To je pomagalo Accenture ustvariti občutek skupnosti znotraj in med njihovimi globalnimi pisarnami, hkrati pa ustvariti razliko pri podpiranju humanitarnega dela in odziva na katastrofe na oddaljenih lokacijah.

Kaj se majhne NVO lahko naučijo: ko je prav izvedeno, lahko korporativno prostovoljstvo igra bistveno vlogo za majhne organizacije in tehnologija lahko ponudi nove, ustvarjalne načine za doseganje ciljev.

 

Partnerstvo za učenje

Leta 2017 je mednarodna odvetniška pisarna DLA Piper začela launch »Know Your Rights«, pro bono program, ki zagotavlja usposabljanja in nasvete za opolnomočenje beguncev_k in povečuje njihovo pravno znanje in integracijo.

Po uspešnem začetku v Belgiji, je podjetje oblikovalo partnerstva v številnih evropskih državah, vključno s francosko NVO Terre d’Asil. DLA Piper izvaja program z vplivanjem na svoja lastna korporativna partnerstva, kot so z Nike, Amazon in BNP Paribas, ki izvajajo dodatna usposabljanja poleg lokalnih NVO partnerjev.

Kaj se majhne NVO lahko naučijo: uspešno začeto partnerstvo ima lahko »multiplikatorski učinek« in navduši organizacije za adaptacijo programov na globalni ravni. Biti del mednarodne mreže lahko pomaga pritegniti te priložnosti.

 

Kot lahko vidite, so korporativna partnerstva vseh velikosti in oblik. Lahko trajajo od ene ure do več let in se lahko usmerjajo na lokalni učinek ali na globalno raven.

Ko so cilji skupni, so lahko učinki veliko večji, kot preprosta marketinška aktivnost. Storitve, viri in strokovnost so lahko uporabljene za transofrmacijo podjetij in socialnih dobrih namenov, če mislite izven standarnih okvirov.

 

O avtorici:

Članek je napisala Jasmine Awad, svetovalka pri I.G. Advisors, ki se ukvarja s svetovanjem za strategije in management, posebej na teme filantropije, družbeno odgovornih podjetij in zbiranja sredstev za maksimiziranje družbenega učinka.

 

Vir: Bond

Translate »