Med 10, majem in 16. junijem so potekali Tedni vseživljenskega učenja. Po vsej Sloveniji so se odvili pisani dogodki, razprave, razstave, okrogle mize in delavnice.

Projekt usklajujejo na Andragoškem centru Slovenije (ACS). Organizirajo ga v sodelovanju s stotinami ustanov, skupin in posameznikov po vsej državi pa tudi onkraj naših meja.

Vsebinsko raznolikost prireditev TVU je tokrat zajelo 14 skupnih tem:

− Učenje je življenje – naj krepi in radosti! – krovna tema TVU/PU 2024

− Beremo skupaj – za znanje in zabavo!

− Digitalna preobrazba družbe in umetna inteligenca

− Državljanske spretnosti

− Finančna pismenost

− Medijska pismenost in kritično mišljenje

− Osebne (čustvene) in medosebne spretnosti

− Starajoča se družba in medgeneracijsko povezovanje

− Učenje in kultura – z roko v roki

− Vključenost in izzivi večkulturnosti (ranljivi za ranljive)

− Zdrav duh v zdravem telesu

− Zelena preobrazba družbe – trajnostnost na vsakem koraku

− Dan za kakovost (skupna akcija gostujoče mreže) in

− Parada učenja – dan učečih se skupnosti (PU), najbolj izpostavljena skupna akcija, je bila izpeljana 22. maja na devetnajstih prizoriščih po Sloveniji.

Platforma SLOGA kot tematski koordinator sodeluje že nekaj let, primarno pa se osredotoča na področje globalnega učenja. Z akcijo TVU pozdravlja pomembni vidik učenja v vseh življenjskih obdobjih in za vse vloge, ki jih posameznik v svojem življenju prevzema.

Pod okriljem platforme SLOGA je bilo v okviru letošnjih TVU izvedeno 14 dogodkov. V Kranju in Mariboru smo otvorili  potujočo razstavo S cilji rajnostnega razvoja do sprememb. Kot spremljevalna dogodka otvoritev pa sta potekali tudi dve okrogli mizi o ciljih trajnostnega razvoja.

Slovenske nevladne organizacije so izvedle raznolike delavnice za otroke in odrasle ter usposabljanja za strokovne delavce na področju vzgoje in izobraževanja.  S svojimi vsebinami smo prispevali k ozaveščanju in učenju o pomembnosti ohranjanja okolja, o vplivu našega ravnanja z okoljem in principih trajnostnega delovanja. V skrb za okolje je potrebno vključiti vse vidike učenja, saj tako vplivamo na vedenje posameznikov in s tem vplivamo na trdnejšo prihodnost za bodoče generacije.

 

Projekt Z globalnim učenjem do globalnih ciljev II, skupaj s partnerji, izvaja SLOGA, platforma nevladnih organizacij za razvoj, globalno učenje in humanitarno pomoč. Sofinancira ga Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve. Vsebina ne predstavlja stališč Vlade Republike Slovenije.

Globalno učenje so SDG II

 

Translate »