19. avgusta obeležujemo svetovni dan humanitarnosti, ki ima trojni namen: gre za počastitev spomina na humanitarne delavce, ki so med opravljanjem dela izgubili življenje; za priznanje humanitarnim delavcem, ki opravljajo svoje delo, ter za krepitev zavedanja javnosti o pomenu humanitarnega delovanja in mednarodnega sodelovanja. Ob letošnjem svetovnem dnevu humanitarnosti ZN še posebej poudarja priznanje humanitarnim delavkam po vsem svetu; ozavešča, zbira podporo in daje večjo vidnost zgodbam teh junakinj v prvih vrstah humanitarnih naporov.

Na spletni strani 24 stories je posebej za ta dan zbranih 24 zgodb, vsaka izmed njih je postavljena vzporedno z “običajnim delovnim dnevom” in predstavlja običajne dneve humanitark. Od prebujanja v Jemnu do jutranjega teka skozi park in vožnjo s helikopterjem v Maliju, te neverjetne ženske vplivajo na skupnosti po svetu na tisoče načinov. Vabimo vas, da se pridružite poti 24 žensk humanitarnih delavk vseh ozadij, narodnosti in izkušenj skozi trenutke, ki zaznamujejo njihova vsakdanja življenja, od dela v pravni kliniki v Keniji ali pogovarjanja z domačini na tržnici na Fidžiju, do organiziranja spontane modne revije v Burundiju.

Generalna skupščina Organizacije združenih narodov (OZN) je 19. avgust za dan humanitarnosti razglasila leta 2008. Ta datum je bil izbran s posebnim razlogom: 19. avgusta 2003 se je namreč zgodil bombni napad na sedež OZN v Iraku, v katerem je življenje izgubilo 22 ljudi, med njimi tudi visoki komisar OZN za človekove pravice in posebni predstavnik generalnega sekretarja OZN za Irak Sergio Vieira de Mello.

Vir: MZZ, World Humanitarian Day

Translate »